Gemeente Harderwijk


Wijkbezoek gemeenteraad aan Stadsweiden

Start in `de Roef'
Rond 10 uur druppelen ruim 20 raadsleden gestaag `De Roef' binnen. Ook enkele wijkbewoners en vertegenwoordigers van organisaties die actief zijn in de wijk, zijn er vroeg bij. Na het welkomstwoord van Gert-Jan van Noort, raadslid en mede-organisator van het wijkbezoek, neemt Jack van Zundert, het over.

Indruk van de wijk
Aan de hand van een presentatie en foto's geeft wijkbewoner en voormalig voorzitter van wijkvereniging Stadsweiden Jack van Zundert een indruk van de wijk. Enkele zaken op een rij: - Stadsweiden is tussen 1972 en 1985 gebouwd. De wijk telt een kleine 3000 woningen: huur- & koopwoningen, starters-, eengezins- en seniorenwoningen en een verzorgings- en bejaardenhuis. - De wijk was ooit de groenste wijk van Nederland. Het is wonen dichtbij de natuur: Wolderwijd, rietkragen en strandjes langs het Zeepad, Heemtuin, groenstroken tussen de waarden, vijvers en velden. - De wijk kent vele recreatiemogelijkheden: binnensport, speelvelden, recreatie op & aan het water, activiteiten in `De Roef', Dierenweide en wijkvereniging, sportvissen en skatebaan. - Het winkelcentrum heeft een grote supermarkt en een klein aanbod van overige winkels. Leegstand, parkeren, laden & lossen en verpaupering worden als knelpunten genoemd. - De Stadswei is de drukke slagader van de wijk voor auto's, het Zeepad voor fietsers. Parkeerproblemen zijn het belangrijkste knelpunt doordat het autobezit is toegenomen.

Stadsweiden wordt ervaren als een prettige wijk om te wonen en leven. Het gevoel van veiligheid is hoog en de bewoners waarderen de positieve ligging aan het water. Een aantal zaken verdient meer aandacht. Hiertoe roept Jack van Zundert op tot een gezonde dialoog tussen gemeente en wijk. Door de handen ineen te slaan kan de leefbaarheid en veiligheid worden vergroot.

Jack van Zundert sluit af met een overzicht van positieve punten en wat verbeterd kan worden.

Positief :
o Woningaanbod o Ligging langs water o Ruimte
o Speelvelden voor jeugd o Ligging t.o.v. centrum o Sociaal gevoel van veiligheid o Aanwezigheid van groen o Aanbod basisscholen o Dierenweide o Aanbod sociale activiteiten

Voor verbetering vatbaar: o Verkeersveiligheid op Stadswei en Rietmeen o Kwaliteit strandjes en viswater o Brommen op zeepad
o Poep op speelvelden
o Situatie rondom winkelcentrum o Parkeerproblemen
o Huisvuilsituatie bij clusters

Rondgang door de wijk
In een winterzonnetje trekken raadsleden, enkele wijkbewoners en vertegenwoordigers van organisaties, er onder leiding van wijkbewoners, op uit. Er zijn vier routes uitgestippeld, maar eerst wordt gezamenlijk stilgestaan bij het winkelcentrum. Onderweg hiernaar toe wijst Jack van Zundert op een stroompje dat al jarenlang vanaf de brug het tunneltje instroomt, hierdoor wordt het trottoir spekglad als het bevriest. Met name vervelend voor oudere mensen die met hun rollator gedwongen zijn het fietspad op te gaan.

Aangekomen bij het winkelcentrum Stadsweiden vertelt de heer Daamen (winkeliers-vereniging, C1000) dat leegstand een probleem is, het voormalige bankpand staat al geruime tijd leeg. De looproute kan worden verbeterd. Ook licht hij de vergroting van de C1000 en het gebrek aan opslagruimte toe, zijn klantenbestand is gegroeid onder andere omdat Drielanden nog geen eigen winkelcentrum heeft. De bouwvergunning moet wachten op een gewijzigd bestemmingsplan. Hij hoopt met het oog op het bevoorraden vanuit de containers buiten en overvalgevaar, dat het snel rondkomt. Ook wijst hij op de onveilige situatie bij het in- en uitrijden om te laden & lossen, m.n. fietsers en voetgangers (schoolgaande kinderen) worden slecht door vrachtwagenchauffeurs gezien. Een boom die van de gemeente niet gekapt mag worden belemmert een andere uitweg.

Hanze- & Scheepswaard o.l.v. Jack van Zundert Regelmatig worden loslopende honden en hondenpoep gesignaleerd. Aan de orde komen verder voetpaden die ineens ophouden of ontbreken (o.a. tussen het ziekenhuis en de wijk), het ontbreken van stoepverlagingen voor rollators en kinderwagens, maar ook de moeilijke oversteek voor voetgangers op de Schippersmeen. Verschillende wijkbewoners wandelen mee of spreken raadsleden aan tijdens de wandeling om iets te laten zien of te vertellen. Gewezen wordt o.a. op zwerfvuil, verdwenen groen, overlast van jongeren en parkeerproblemen.

Stromenwaard o.l.v. wijkbewoners Marjo van Andel en Joke Verhoef Er wordt gestopt bij het stilstaande water, dat vooral 's zomers erg troebel is. De bestrating in de Stromenwaard kan beter. Blij zijn de bewoners met de Kiss & Ride-strook aan de Stadswei, de verkeersspiegel bij Breewijd en de speelveldjes waar 's zomers ook een barbecue is gehouden. Helaas kwamen niet alle bewoners, vooral de huurders. De bewoners van koopwoningen tonen zich minder betrokken. Het zou mooi zijn als de afvalcontainers in de hele buurt ondergronds zouden zijn. Probleem is het parkeren van bezoekers van ziekenhuis en binnenstad in de Breewijd.

Steden- & Vogelwaard o.l.v. Gerald van Dijk Als sterke punten noemt Gerald de unieke natuur, de watersportmogelijkheden en het goede beheer van de strandjes door de gemeente. Als minpunten komen aan de orde: vervuiling in de beek Heemtuin-Wolderwijd, zwerfvuil en hondenpoep. Eén van de bewoners geeft als suggestie ter voorkoming van hondenpoep mee: plaatsing van borden, er staat nu niks aangegeven. Hardrijdende brommers op het Zeepad, worden als bedreiging gezien, zeker als het fietsviaduct wordt aangelegd en het fietspad wordt verbreed.

Weidewaard o.l.v. Gerrit Timmer Door parkeerplaatsen naast de school rijden veel auto's tot aan de school, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Geopperd wordt de parkeerplaatsen weg te halen. In de Zeggemeen is de bestrating niet goed. Als positieve punten worden de aanpak van het Veldkerspad en het multifuntioneel speelveld genoemd. Ook het goede werk Huurdersvereniging Weidse Belangen doet, komt aan bod zoals het beschikbaar stellen van groen voor het poten van bloembollen door kinderen.