Waterschap Groot Salland


27 januari 2006


Middeleeuwse stadsmuur beschermt Kampen tegen hoogwater

Eeuwenlang brengt de rivier de IJssel welvaart en voorspoed naar de Hanzestad Kampen. Maar de rivier heeft ook een duistere kant: de kans op overstroming dwingt tot maatregelen tegen hoogwater.

Met gemiddeld 2,6 meter boven NAP voldoet de kering niet meer aan de wettelijke eisen. Op het Van Heutzplein en in stegen benedenstrooms is de kering zo laag dat gemiddeld eens in de 200 jaar kans op wateroverlast bestaat. Het water kan dan in de stad, nieuwbouwwijken en de achterliggende polder een hoogte van 2 meter bereiken.

In 1986 beginnen we bij Waterschap Groot Salland met de voorbereidingen voor het versterken van de waterkering in Kampen en omgeving. De nieuwe waterkering moet Kampen en de achtergelegen polders beschermen tegen waterstanden tot 3,8 meter boven NAP.

`1995'

Hoe belangrijk de plannen voor een betere waterkering zijn, wordt nog eens duidelijk in 1995. Een extreem hoge waterstand in de IJssel bedreigt tientallen woningen en bewoners worden geëvacueerd. Een inderhaast opgeworpen nooddijk aan de IJsseldijk voorkomt een ramp. In de jaren daarop brengen we de dijken rondom de stad (Kampen-Kop en Kampen-Staart) in versneld tempo op de juiste hoogte.

Historische stadsmuur

De waterkering van de stad zelf - het gedeelte Kampen-Midden - heeft meer tijd nodig. Het gaat hier immers om het unieke rivierfront van Kampen. Het behoud van het - sinds 1975 beschermde - stadsgezicht vormt voor ons dan ook een belangrijk uitgangspunt. In 1997 kiezen we samen met de gemeente voor een oplossing waarbij de waterkering grotendeels de historische stadsmuur volgt. Ook veiligheid en kosten spelen bij dit besluit een rol. Bewoners en andere betrokkenen zien liever een variant met beweegbare delen op de kade, waarbij alle panden binnen de kering vallen. De bezwaren worden echter door de Raad van State ongegrond verklaard.

Zo krijgt de muur, die Kampen ooit beschermde tegen ongenode gasten, weer een functie: dit keer om de stad voor overstromingen te behoeden.

Beschermen, verbeteren én verfraaien

Met het project Waterkering Kampen-Midden bieden we meer dan bescherming tegen hoogwater. Samen met de gemeente verbeteren we de infrastructuur en verfraaien we het stadsgezicht. Bij het versterken van de historische stadsmuur maken we karakteristieke elementen weer zichtbaar.

In 2003 zijn we gereed met het grootste deel van de nieuwe Waterkering Kampen-Midden. Begin 2006 is het laatste gat in de waterkering, op het Van Heutszplein, gedicht. Hiermee heeft Kampen een betere infrastructuur, een fraaier stadsgezicht en een veilige bescherming tegen hoogwater.