Publicaties TNS NIPO onderzoek
27 januari 2006
Loonstrookje 2006: men blijft in bange afwachting
Op donderdag 26 januari voerde TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws een peiling uit naar de eerste bevindingen rondom het nieuwe loonstrookje. Van de ondervraagde Nederlanders met eigen inkomsten (uit loon of uitkering) heeft tweederde (66%) het loonstrookje voor januari ontvangen en gelezen. Het nieuwe nettoloon is hoger dan dat van december, het valt per saldo mee, maar een ruime meerderheid verwacht dat dat straks - als alles is verrekend - lager zal zijn dan het netto maandloon van eind 2005.
Per saldo valt het nu nog mee
Van degenen die het loonstrookje ontvingen en lazen, zegt eenderde dat het nieuwe nettoloon ze is meegevallen. Voor ruim een kwart viel het tegen en ruim eenderde trof een nettoloon aan zoals men had verwacht.
1 | Per saldo valt nieuwe loonstrookje mee
%
Meegevallen31
Tegengevallen27
Zoals verwacht37
Weet niet5
Het zijn vooral de ouderen (55+: 32% tegengevallen, 25% meegevallen) voor wie het nieuwe loonstrookje tegenviel. Verder valt op dat Nederlanders met een laag inkomen (gezinsinkomen tot ¤ 28.500 bruto per jaar) het loonstrookje als een meevaller hebben ervaren (43% meegevallen), terwijl de hogere inkomens (vanaf ¤ 45.000 bruto per jaar) relatief vaak een nettoloon aantroffen zoals men verwacht had (45%) of een tegenvaller moesten verwerken (29%).
Bijna de helft heeft hoger inkomen
Voor bijna de helft (46%) van ondervraagden is het loon van januari 2006 hoger dan dat van december 2005. Eenderde (32%) heeft nu een lager inkomen en zestien procent heeft ongeveer hetzelfde nettoloon.
Opnieuw zijn het vooral de ouderen voor wie het loon minder gunstig uitpakt (46% lager, 42% hoger), maar ook degenen met de hogere inkomens zien vaker een lager (40%) dan een hoger (33%) inkomen op hun loonstrookje. Lagere inkomens zeggen in maar liefst 71 procent van de gevallen dat ze nu een hoger inkomen hebben dan een maand geleden.
2 | Nettoloon valt relatief hoog uit
%
Hoger46
Lager32
Ongeveer hetzelfde16
Weet niet6
Degenen die in de nieuwe situatie een hoger loon ontvangen, gaan er door de bank genomen tussen 10 en 50 euro per maand op vooruit (dit geldt voor 57% van degenen die nu meer ontvangen). Degenen die erop achteruit gaan, leveren doorgaans net wat meer in: 42 procent levert tussen de 20 en 60 euro in.
Verwachtingen zijn somber
Ondanks de optische meevaller op het loonstrookje, verwacht 56 procent dat het nettoloon straks - als de belasting, de zorgverzekering, huurtoeslag, zorgtoeslag, et cetera verrekend zijn - lager zal zijn dan het netto maandloon van eind 2005. Eén op de vijf (19%) denkt nog steeds dat het inkomen hoger zal zijn. Degenen met een laag inkomen zijn nog het meest optimistisch: 27 procent verwacht een stijging, 46 procent een daling en achttien procent verwacht ongeveer hetzelfde als vorig jaar.
3 | Meerderheid verwacht uiteindelijk lager nettoloon
%
Hoger19
Lager56
Ongeveer hetzelfde17
Weet niet8
Tenslotte blijkt de duidelijkheid van het loonstrookje mee te vallen: voor tachtig procent is het volledig of grotendeels duidelijk, twintig procent vond het nieuwe loonstrookje niet zo of helemaal niet duidelijk.
C5361 | TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 26 januari 2005. In totaal werden 700 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd. De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio en werkzaamheid.
Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).
TNS NIPO