Novib

Verenigde Naties moeten ingrijpen in al twintig jaar durende oorlog

Vijf miljoen mensen aanschouwen dagelijks terreur in Grote meren gebied

Vandaag debatteert de Veiligheidsraad over oplossingen mbt de crises in het Afrikaanse Grote merengebied. Volgens Novib/Oxfam is de eerste stap die gezet moet worden: het stoppen van de aanvoer van wapens naar milities en het beschermen van burgers tegen de aanvallen van gewapende groepen.

Conflicten verspreiden zich over het grote merengebied. Vooral in Noord-Uganda, de Democratische Republiek Congo en Burundi heeft dat geleid tot tienduizenden doden en bijna vijf miljoen mensen zijn in hun eigen land ontheemd geraakt of zijn over de grens gevlucht.

Volgens Novib/Oxfam kan de vrede worden bereikt door de verspreiding van wapens te controleren en de aanvallen op burgers en hulpverleners door de regionale gewapende groepen te stoppen.

Het VN wapenembargo van 2003 heeft gefaald in de Democratische Republiek Congo. Nog steeds hebben groepen daar wapens tot hun beschikking. Eerder deze week nog zijn daar door gevechten duizenden mensen op de vlucht geslagen. Elke dag sterven gemiddeld duizend mensen als een direct gevolg van het conflict.

Geschat wordt dat de afgelopen vier weken alleen al in Noord Uganda en de Democratische Republiek Congo al dertigduizend mensen zijn overleden.

Novib bekritiseert de Veiligheidsraad vanwege het nalaten van enige effectieve actie om de oorlog in Noord-Uganda te beeindigen. Een oorlog die dit jaar Afrikaâs langstlopende conflict wordt.

"De regio wordt overspoeld met wapens en mensen betalen met hun leven", zegt Sylvia Borren, directeur Novib. "Van Burundi tot Noord Uganda zijn gemeenschappen het terrein geworden waar conflicten worden uitgevochten. De Veiligheidsraad moeten kunnen verzekeren dat de regeringen van Uganda en de Democratische Republiek Congo hun eigen mensen kunnen beschermen."

De Veiligheidsraad moet werken met regionale overheden om de grensoverschrijdende impact van gewapende groepen, inclusief het verzetsleger van de Heer (LRA), te stoppen.

Deze week zijn er nog verschillende mensen van de VN vredesmacht vermoord in de Democratische Republiek Congo. Met als basis Zuid Soedan valt de LRA onschuldige mensen aan in de Democratische Republiek Congo, Uganda en Zuid Soedan. Milities in de Democratische Republiek Congo ontvangen ook wapens die grensoverschrijdend zijn.

De aartsbisschop van Gulu in Noord Uganda, John Baptist Odama is deze week naar New York afgereisd om officieel de Veiligheidsraad te vragen om tot actie over te gaan.

"Wat moet ik tegen de mensen zeggen wanneer ik terugkeer uit New York?" vroeg Aartsbisschop Odama zich af. "Dat de Veiligheidsraadsleden zwijgend toekijken hoe elke dag kinderen worden ontvoerd en vermoord en vrouwen en mannen gewelddadig worden aangevallen?"

De Veiligheidsraad zal vandaag debatteren over een resolutie voor vrede en veiligheid in het Grote merengebied. Volgens Novib/Oxfam kan met de volgende twee punten een doorbraak komen mbt het eindigen van de oorlog in Noord Uganda.

* Ten eerste moet de Veiligheidsraad, onder leiding van adjunct-secretarisgeneraal Jan Egeland, een panel van experts samenstellen die de activiteiten van de LRA onderzoekt en bepaalt hoe de Veiligheidsraad met hen verder moet.
* Ten tweede, zou de Veiligheidsraad de secretaris generaal moeten vragen om een hoge afgezant te benoemen die helpt met het hervatten van het vredesproces.

Novib/Oxfam heeft aanbevolen de VN capaciteit te vergroten zodat het wapenembargo kan worden nageleefd en alle overheden in het Grote Merendistrict de wapenstroom kunnen voorkomen en bestrijden, er moet worden samengewerkt met experts, en er moet krachtig worden opgetreden tegen diegenen die geweld gebruiken. De raad moet ook nationale overheden wijzen op hun verantwoordelijkheid om hun burgers te beschermen.

Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.
Bron: Novib, 27 januari 2006

Het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) eist dagelijks duizend levens.
Het geweld in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) eist dagelijks duizend levens.
(Novib)