Den Haag, 27 januari 2006
Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over de financiële problemen van het Slotervaartziekenhuis
1.
Hebt u kennisgenomen van het advies van de commissie-Jonkman aan Zorgverzekeraars Nederland inzake ziekenhuizen in Amsterdam-West?
2.
Valt u ook op dat het overcapaciteitsprobleem in Amsterdam-West, waar de commissie Jonkman een advies over zou uitbrengen, niet meer in het advies terugkomt? Vindt u dat deze commissie zich aan de opdracht heeft gehouden?
3.
Kunt u aangeven wat de financiële doorrekening is van het advies van commissie-Jonkman?
4.
Klopt het van het Slotervaartziekenhuis de afdeling verloskunde overgeheveld wordt naar het Lucasziekenhuis? Zo ja, wat gebeurt er wanneer vrouwen bij bevalling voor het Slotervaart ziekenhuis willen kiezen? Is dit in uw opvatting de keuzevrijheid van patiënten?
6.
Erkent u dat hierdoor patiënten de keuze wordt ontzegd om in het Slotervaartziekenhuis behandeld te worden?
7.
Is het u bekend dat zorgverzekeraar AGIS, in tegenstelling tot de wet- en regelgeving betreffende dure geneesmiddelen, ¤ 5 miljoen over 2003 en 2004 weigert te vergoeden aan het Slotervaartziekenhuis? En dat dit een oorzaak is van het liquiditeitsprobleem in dat ziekenhuis?
8.
Is het u bekend dat, als gevolg van het invoeren van de DBC-systematiek, het Slotervaartziekenhuis ¤ 20 miljoen lagere opbrengst heeft over 2005, omdat zorgverzekeraar AGIS weigert mee te werken aan het adequaat verhogen van het opslagpercentage van de DBC-tarieven, zoals dat landelijk gebruikelijk is? En dat dit een oorzaak is van het liquiditeitsprobleem in dat ziekenhuis?
9.
Hoe verklaart u het feit dat zorgverzekeraar AGIS niet de goedkoopste DBC bij het Slotervaartziekenhuis inkoopt, maar duurdere DBC's bij andere ziekenhuizen in de regio? Hoe verhoudt dit zich met uw bewering dat zorgverzekeraars goedkoop moeten inkopen omdat het om premiegeld gaat?
10.
Gaat het volgens u bij marktwerking om keuzevrijheid van patiënten of om keuzevrijheid van de zorgverzekeraar?
11.
Kunt u uitleg geven hoe het kan dat een zorgverzekeraar de enige zorgverzekeraar is die in de regio Amsterdam, Flevoland en Utrecht opereert? Vindt u dit een een kenmerk van marktwerking?
12.
Welke mogelijkheden hebben ziekenhuizen die niet tevreden zijn met een zorgverzekeraar, om een andere zorgverzekeraar te kiezen, als er maar een is die een monopoliepositie heeft?
13.
Deelt u de mening dat, zolang de alliantie tussen het VUmc en het Slotervaartziekenhuis niet definitief is, er geen onomkeerbare beslissingen zouden moeten worden genomen?