Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Een nier op bestelling
Uitzenddatum: Do. 26 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Floris van der Bijl en Siebe Sietsma

In Nederland staan mensen jaren op de wachtlijst voor een nieuwe nier. In China hebben ze daar een oplossing voor: nierpatiënten kunnen er een donornier kopen, afkomstig van een terdoodveroordeelde. De Nierpatiënten Vereniging Nederland vindt die praktijken walgelijk, maar wat moet je als je kind al jaren vergeefs wacht op een andere nier?

Internet
De nieren worden via internet aangeboden. Er zijn zeker twee websites die mensen naar China proberen te halen voor een transplantatie. Eén daarvan (Bek-Transplant.com) doet niet moeilijk over de herkomst van de nieren: op de vraag-en-antwoord pagina staat dat ze afkomstig zijn van gevangenen die geëxecuteerd zijn.

Zorgen
China biedt overigens al jaren organen aan van geëxecuteerden, maar de overheid ontkende tot vorige maand dat dat gebeurde. De Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) maakt zich zorgen over de handel in nieren van terdoodveroordeelden.

Op bestelling
De NVN vindt vooral de snelheid waarmee de nieren worden aangeboden vreemd. Beleidsmedewerkster Van der Brugge in de NRC: âHarde bewijzen hebben we niet, maar het is wel heel toevallig dat iemand die in een Chinees ziekenhuis zijn belangstelling toont, binnen een week een nier kan krijgen die aan zijn bloed- en weefselkenmerken voldoet.â De vereniging vreest dan ook dat Chinese veroordeelden âop bestellingâ worden geëxecuteerd.

Bezwaren
De NVN verklaart op haar website âernstige bezwaren te hebben tegen elke vorm van commerciële orgaandonatie.â Toch is er ook begrip voor mensen die uitwijken naar China voor een nier als ze hier jaren op een wachtlijst moeten staan. Volgens de vereniging is âde enige echte remedie tegen de misstanden met orgaanhandel een goede donorwet en dus kortere wachtlijstenâ.

Transplantatie
Het is nog niet duidelijk hoeveel Nederlanders inmiddels een transplantatie in China hebben ondergaan.