Beantwoording motie Koopmans c.s. (TK, 30300 XIV, nr. 38)
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk : DL. 2006/193
datum : 26-01-2006
onderwerp : beantwoording motie Koopmans c.s. (TK, 30300 XIV, nr. 38)
bijlagen : 1
Geachte Voorzitter,
Hierbij informeer ik u, mede namens de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, over de uitvoering van de motie Koopmans c.s. (TK, 30300 XIV, nr. 38). Deze motie verzoekt de regering om maatregelen te nemen die ertoe leiden dat de verplichtingen tot het bijhouden van het Gewasbeschermingsplan, inclusief logboek, met ingang van 1 januari 2006 worden afgeschaft.
In mijn brief van 10 november 2005 (BBR. 2005/376) heb ik aangegeven dat, gezien het feit dat het gewasbeschermingsplan onderdeel uitmaakt van het convenant gewasbescherming, ik mij in overleg met de convenantspartners wil beraden over de uitvoering van de motie. Ik heb ook aangegeven dat ik hiervoor het bestuurlijk overleg van 26 januari 2005 wilde benutten.
In de aanloop naar het bestuurlijk overleg is intensief overlegd met en tussen de convenantspartners over nut en noodzaak van het gewasbeschermingsplan en het logboek. Vanwege de samenhang met het plan en logboek, is ook gesproken over het nut van de voorgenomen teeltvoorschriften (onderdeel van de AMvB besluit beginselen geïntegreerde gewasbescherming) en de gebruiksregistratie (onderdeel van het komende wetsvoorstel Wet gewasbeschermingsmiddelen en biociden). Ook is overleg gevoerd over mogelijke alternatieven voor deze instrumenten. Daarbij zijn de administratieve lasten een belangrijk punt van aandacht geweest. Bij de alternatieven is gezocht naar maatregelen die bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de AMvB (bewustwording en het aansporen van 'achterblijvers') zonder overbodige administratieve handelingen met zich mee te brengen. Daarnaast is gekeken op welke wijze voor duurzame gewasbescherming relevante marktcertificering kan worden bevorderd.
In de overleggen is vastgesteld dat de discussie over het gewasbeschermingsplan, logboek, teeltvoorschriften en gebruiksregistratie zich met name toespitst op het logboek en op de teeltvoorschriften. Het gewasbeschermingsplan wordt als een nuttig instrument ervaren. Maar juist de combinatie met het logboek wordt in de praktijk als een hinderlijke administratieve last gevoeld.
De gebruiksregistratie wordt in het kader van modern en verantwoord ondernemen echter als een redelijke eis gezien (bijvoorbeeld in het licht van Europese regelgeving als de hygiëneverordening). Bij de voorgenomen teeltvoorschriften is vastgesteld dat het moeilijk is om algemeen geldende en uitvoerbare voorschriften op te stellen en er werd geconcludeerd dat de teeltvoorschriften minder bruikbaar waren dan oorspronkelijk beoogd.
Alles afwegende hebben de convenantspartners mij in het bestuurlijk overleg unaniem geadviseerd om:
* het logboek en de (voorgenomen) teeltvoorschriften te laten vervallen;
* het gewasbeschermingsplan en de gebruiksregistratie te handhaven;
* versterkt in te zetten op bewustwording, certificering en handhaving (een alternatief pakket maatregelen ter vervanging van logboek en teeltmaatregelen).
Het alternatieve pakket (zie bijlage) zal de komende tijd verder uitgewerkt worden door de convenantspartners en zal deel uitmaken van het afsprakenkader van het Convenant Gewasbescherming. Partijen zullen zich ervoor inzetten dat de beoogde doelen met dit alternatieve pakket maatregelen worden gerealiseerd.
Naar mijn oordeel wordt hiermee in hoge mate tegemoetgekomen aan de motie Koopmans c.s. Tegelijkertijd zal het alternatieve pakket maatregelen er zorg voor dragen dat de doelen van het logboek en de teeltvoorschriften langs een andere weg worden gerealiseerd. De convenantspartners zullen zich daarvoor inzetten en hebben vertrouwen in de aanpak die nu gekozen is.
De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman
Bijlagen
Alternatief pakket maatregelen
© Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit -
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit