Gemeente Winterswijk


26 januari 2006

Winterswijk en Südlohn nemen deel aan Euregioproject 'Kommiezenpad/Kommiesenpatt'

Winterswijk - Het college van B&W heeft ingestemd met een voorstel van de commissie Burger en bestuur om samen met de gemeente Südlohn deel te nemen aan het gezamenlijk Euregio-project 'Kulturhistorisches gemeinschaftsprojekt Kommiezenpad/Kommiesenpatt'. Doel van het project is om rond de groene grens tussen de gemeente Winterswijk en Südlohn een wandelpad te realiseren dat loopt over oude kommiezenpaden, langs een groot aantal historische grensstenen en waarbij een aantal 'oude' grensovergangen weer opnieuw in gebruik genomen wordt. Het college heeft hiervoor 12.000 beschikbaar gesteld.

Aanleiding van het project zijn de talrijke oude grensstenen die in verschillende uitvoeringen nu nog langs de Duits-Nederlandse grens te vinden zijn, en die niet alleen kunsthistorisch bijzonder maar ook over de gemeentegrenzen heen van bijzonder cultuurhistorisch belang zijn. Hierbij gaat het met name om de 'Fürstensteine' (wapenstenen en letterstenen) van 1753/1766 en de 'Bismarcksteine' (obelisken) van 1847. Door het vredesverdrag van 19-10-1765 op het nabijgelegen klooster Gross Burlo (Burloër Conventie) werden de reeds meerdere eeuwen durende grensconflicten beëindigd. Als gevolg van deze conventie werden tussen de buurtschappen Rekken van de gemeente Eibergen (nr. 1 - Gelders End) en Dinxperlo (nr. 186 - Rietstapperbrug) destijds 186 'Fürstensteine' geplaatst. Het grootste deel van deze prachtig vormgegeven grensstenen van 1766 bevindt zich nu nog langs de gemeenschappelijke grens van de gemeente Winterswijk en Südlohn. Voor de grensaanduiding waren de St. Vitussteen en de Hakensteen van 1753 de voorbeelden. De grensstenen markeren nu reeds sinds meer dan 250 jaar voortdurend het grensverloop tussen het "Hertogdom Gelre" (Koninkrijk der Nederlanden) en het 'Bisdom Münster' (Bondsrepubliek Duitsland). De gemeenschappelijke grens werd sindsdien door ambtenaren van douane en marechaussee gecontroleerd en bewaakt. De hiertoe van grenssteen tot grenssteen lopende controlepaden zijn nu nog grotendeels langs de grens aanwezig. Ze werden in de volksmond niet alleen 'Kommiezenpaden' genoemd, maar speelden in het leven van de grensbewoners sinds generaties als 'Smokkelpaden' een bijzondere rol.

Doelen
Doel van dit project is om de historische, al meer dan 250 jaar stabiele grens weer in het historisch bewustzijn van de bevolking terug te brengen. Niet als een scheidingselement, maar als uitgangspunt en basis voor een naast elkaar leven van twee volken als goede buren. Daarnaast dient dit project de bevolking meer gevoel te geven voor het bewaren van gemeenschappelijk cultuurgoed en voor cultuurhistorie dat volken verbindt. Nog tot 1960 was het een plicht de grens tussen buren jaarlijks of alle drie tot vijf jaren gezamenlijk langs te gaan. Deze traditie van een gezamenlijke grenswandeling wordt met realisering van dit project nieuw leven ingeblazen waarmee het Euregionale gemeenschapsbewustzijn verder wordt versterkt.
Dit zal bereikt worden door het realiseren van een langs beide zijden van de grens lopend wandelpad (hoofdwandelroute met vier rondwandelingen) die nog bestaande Kommiezen- en Smokkelpaden verbindt, oude grensovergangen opnieuw opent en tegelijkertijd langs talrijke oude grensstenen voert. Start/eindpunt is aan de ene kant de St. Vitussteen (GP 788) in de gemeente-driehoek Vreden-Winterswijk-Südlohn. Deze was gedurende eeuwen een vast grenspunt en steeds weer uitgangspunt voor overleg over grenscorrecties. Aan de andere kant is start/eindpunt het klooster Gross Burlo in Borken-Burlo, dat al vóór 1765 meermalen conferentieoord was voor besprekingen over het grensverloop tussen Gelre en Münster.

Grensoverschrijdende betekenis
Het project is een voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking tussen Winterswijk en Südlohn dat zal leiden tot versterking van het historisch bewustzijn aan beide zijden van de grens evenals het bewaren van een gemeenschappelijk cultuurhistorisch erfgoed en van gemeenschappelijk cultuurgoed. Daarnaast draagt het ook bij aan de versterking van de gedachte dat de grens heden ten dage niet meer een scheidend maar een verbindend element is. Maar ook aan de verdere bevordering van het Duits-Nederlandse grensgebied als toeristische trekpleister en het behouden en bevorderen van de werkgelegenheid in de horeca, de vrijetijdsinfrastructuur en de lokale middenstand. Het is mogelijk het project naar het noorden en zuiden uit te breiden, waardoor de mogelijkheid bestaat het cultuurhistorische erfgoed van de 'Kommiezen- en Smokkelpaden' met grensdocumentatie en verbinding van historische grensstenen langs de gehele Duits-Nederlandse grenzen (Achterhoek - Westmünsterland) te behouden en verder te versterken.

Kosten
Voor het project is subsidie aangevraagd bij de Euregio. De financiële bijdrage van de gemeente Winterswijk aan dit project is 12.000,--. Het project zal na afloop van de subsidieperiode door de gemeenten Südlohn en Winterswijk verder worden verzorgd, waarbij de plaatselijke toeristische en cultuurhistorische (belangen-)organisaties zullen worden betrokken.