GTI NV

GTI Koudetechniek realiseert milieuvriendelijke koude-installatie voor vleesbedrijf Polskamp

Zaltbommel/Zoetermeer , 26 januari 2006

GTI Koudetechniek realiseerde voor Polskamp een totaaloplossing voor het invriezen en bewaren van Mechanically Deboned Meat (MDM). Van basic engineering tot en met inbedrijfstelling. En ook het onderhoud neemt GTI voor haar rekening. GTI en Polskamp kozen voor natuurlijke koudemiddelen; milieutechnisch gunstiger dan de oude installatie met een synthetisch koudemiddel. Het project is dan ook ondersteund door SenterNovem in het kader van het ROB-programma (Reductieplan Overige Broeikasgassen). Met de opdracht is voor GTI ca. 4 miljoen euro gemoeid.

CO2 als koudemiddel
MDM is vlees dat gescheiden wordt van karkassen die afkomstig zijn van diverse kippenslachterijen en is een veelgebruikte grondstof in onder andere de snackindustrie. De MDM wordt na productie verpakt en ingevroren in horizontale platenvriezers die werken met het natuurlijke koudemiddel CO2. CO2 heeft als koudemiddel geen invloed op het broeikaseffect. Polskamp is de eerste fabrikant die gebruik maakt van horizontale platenvriezers met CO2. Van tevoren is de toepassing uitvoerig getest.
Naast de platenvriezers leverde GTI een invriestunnel en een spiraalvriezer om verschillende productvariaties te verwerken. Voor deze invriestechnieken geldt dat de snelheid van invriezen van groot belang is om de kwaliteit van het product te behouden. Een extra reden om te kiezen voor CO2.

Het ingevroren vlees wordt opgeslagen in een vrieshuis bij een temperatuur van -24°C. De productie, het verpakken, het invriezen en het opslaan is een continu proces dat vergaand is geautomatiseerd. De koude-installatie die de diverse processen van koeling voorziet, kent ammoniak en CO2 als koudemiddelen. Schroefcompressoren leveren de benodigde capaciteit voor de koude-installatie én het heetgas voor de ontdooiing.

Warmteterugwinning
De oplossing voor Polskamp voorziet ook in warmteterugwinning. Diverse ruimtes worden voorzien van verwarming uit o.a. de oliekoeling van de compressoren. Daarnaast zijn energiebesparende componenten toegepast als frequentieregelaars en hoog-rendementmotoren.

Subsidie in het kader van reductie broeikasgassen Het Reductieplan Overige Broeikasgassen (ROB) stimuleert de reductie van de uitstoot van methaan, lachgas en fluorverbindingen zoals HFK's en SF6. ROB levert een bijdrage aan het behoud van een gezond klimaat. Het ROB is een meerjarig programma van de Ministeries van VROM, LNV en EZ. Het programmamanagement ligt bij het Ministerie van VROM, de uitvoering is in handen van SenterNovem.

GTI richt zich op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux. Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.
SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2004 een omzet van 9,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

Nadere informatie voor de pers is verkrijgbaar bij: GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik telefoon: 030 656 94 00; fax: 030 656 94 15;
e-mail: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com