Socialistische Partij

Palestijns drama: kiezen onder bezetting - deel V

SP-senator Tiny Kox is waarnemer voor de Raad van Europa bij de Palestijnse verkiezingen van 25 januari 2006. Vanuit Palestina doet hij verslag.

26 Januari 2006 * Donderdag, Jeruzalem. Ook op de morgen na de Dag ervoor, schijnt de zon over Oost-Jeruzalem. Na de hectische dag van gisteren is het vannacht erg rustig gebleven. Daardoor word ik pas vanmorgen, net als alle andere dagen, rond vijf uur gewekt door het sonore geluid vanuit de naast mijn hotel gelegen moskee. God zij geprezen, wordt ons gemeld. En als Hij enige bemoeienis heeft gehad met de Palestijnse parlementsverkiezingen dan verdient Hij die lof zeker.

De Jerusalem Post van vanmorgen meldt dat de verkiezingen opmerkelijk vriendelijk, vrolijk en vreedzaam verlopen zijn. Vanuit Gaza is zelfs niet één incident gemeld - hoewel de kranten en media en Israëlische politici daar indringend voor gewaarschuwd hadden. Ook op de westelijke Jordaanoever is alles glad gelopen, op enkele incidenten na in Hebron en de omgeving van Jenin, waar een paar aanhangers van Fatah en Hamas korte tijd slaags zijn geraakt. De Palestijnse politie heeft daar echte snel korte metten mee gemaakt.

En voor de rest is het een nationale feestdag geworden, de dag waarop de Palestijnse bevolking zich een pluriform parlement schonk, waarin het hele politieke spectrum vertegenwoordigd zal zijn. Hoe de verhoudingen precies zullen zijn wordt over enkele uren bekend gemaakt door de Centrale verkiezingscommissie in Ramallah. Er zijn door weliswaar exit polls gehouden maar hoe betrouwbaar die zijn zal nog moeten blijken na deze eerste test. De medewerkers van de An-Najah- en Bir Zeit- universiteit voorspellen op basis van hun polls dat Fatah de grootste partij zal blijven en Hamas een sterke tweede, terwijl het parlement aangevuld zal worden door enkele liberalen, socialisten en individuele kandidaten die in hun eigen district een zetel hebben weten te winnen.

Gisteravond heb ik nog ervaringen uitgewisseld met mijn collega's van de Raad van Europa. Allemaal vonden we dat het klasse is wat de Palestijnen gepresteerd hebben. Ga er maar aanstaan, vrije verkiezingen organiseren in een bezet land - en dan zo'n resultaat boeken. Vooral voor de Centrale verkiezingscommissie is er lof, ook bij de waarnemers van het Europees Parlement die ik late op de avond tref, wat verderop de Nablusstraat in Oost-Jeruzalem. Niemand heeft ergens iets gezien dat niet deugde, natuurlijk op het wel erg enthousiaste gedrag van aanhangers van de verschillende partijen voor de deur van alle stembureaus. Dat mocht niet van de Palestijnse kieswet, maar niemand heeft er concrete problemen mee gehad, omdat iedereen de regel overtrad bij het feesten voor de stembureaus. Met een oud-minister uit Ierland kom ik tot de conclusie dat die manifestaties van betrokkenheid eigenlijk buitengewoon bemoedigend waren. Verkiezingen leven hier, dat staat vast. Ook het tellen van de stemmen was een demonstratie van eensgezindheid, vindt hij. Onder toeziend oog van nationale en internationale waarnemers werden de deuren van het stembureau gesloten en daarna de stembussen geopend. Het tellen was een bijzondere ceremonie, en het is jammer dat we dat in Nederland afgeschaft hebben. In Ierland is dat op het laatste nippertje verhinderd, hoor ik. De regering had de computerapparatuur al aangeschaft maar het parlement heeft er een stokje voor gestoken. Efficiency is belangrijk maar soms bijt het democratie.

Op internationale nieuwszenders als CNN, BBC World en Al-Jazeira zie ik de mensen langskomen die ik in de afgelopen dagen ontmoet heb. De minister-president, de woordvoerders van Fatah en Hamas en de kleinere partijen, mensen van de verkiezingscommissie. Overal hetzelfde geluid: Fatah zal de grootste blijven, Hamas komt met overmacht het parlement binnen en drukke speculaties over mogelijke coalities. En iedreen complimenteert iedereen met het vrije en vreedzame karakter van de verkiezingen. En beelden, alsmaar beelden van gewone Palestijnen op de dag die nu al historisch genoemd kan worden.

Vanmorgen overleggen we met de hele delegatie van de Raad van Europa over onze verklaring naar aanleiding van de parlementsverkiezingen. Delegatieleider Lord Russell-Johnston vraagt om 'order, order!' als hij wil beginnen. Dan zegt hij dat we het voor wat hem betreft niet lang hoeven te maken, vergadering noch verklaring. Er valt immers niet veel te vergaderen en te verklaren, omdat alles zo opmerkelijk goed verlopen is. De Britse liberale lord, voormalig voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa en ervaren verkiezingswaarnemer, verzucht dat hij zou willen dat overal in Europa de verkiezingen zo goed georganiseerd zouden worden. Her en der kan er nog zeker wat geleerd worden van de doeltreffende Palestijnse aanpak, suggereert hij.

We komen snel overeen dat de verkiezingen voor de Palestijnse Wetgevende Raad een waarachtige demonstratie zijn gebleken van pluriformiteit. Het was goed dat partijen die in 196 nog weigerden mee te doen, nu wel de strijd om een vertegenwoordiging in het parlement aangegaan zijn. We complimenteren de Palestijnse autoriteiten en de verkiezingscommissie met de getoonde kwaliteit van het democratisch proces. Mijn voorstel om expliciet aan te tekenen dat de verkiezingen moesten plaatsvinden onder Israëlische bezetting, wordt door iedereen gesteund.

Na enig op en neer gepraat worden we het er ook over eens dat het belangrijk is in onze verklaring te melden dat het ons ernstig spijt dat de Israëlische autoriteiten onvoldoende verkiezingsfaciliteiten hebben toegestaan aan de Palestijnse bevolking van Oost-Jeruzalem. Daarnaast hebben de bezetters het campagne voeren door partijen en kandidaten bemoeilijkt. Onze eindconclusie is dat de transformatie naar een breed meerpartijenparlement buitengewoon goed verlopen is, wat nieuwe perspectieven voor de toekomst van de Palestijnse bevolking opent.
Alle leden van de delegatie worden het na wat kleine schermutselingen, eens over de te publiceren verklaring. Dat mag bijzonder mag heten, omdat alle politieke groeperingen uit de parlementaire assemblee, van links tot rechts, in deze waarnemersmissie naar Palestina vertegenwoordigd zijn.

Na het afsluiten van onze vergadering bedank ik mijn collega's uit Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Estland, Zwitserland en Rusland voor de plezierige samenwerking en de uiteindelijke eensgezindheid. En ik neem me voor bij de eerstkomende gelegenheid in Straatsburg mijn eerdere voorstel in de Raad van Europa om naast Israëlische voortaan ook Palestijnse parlementariërs als waarnemer uit te nodigen, weer op tafel te krijgen. Alle eerdere hindernissen lijken nu weggenomen voor het zetten van die stap.

De Israëlische kranten staan vol van de resultaten van de Palestijnse verkiezingen. Je hoopt dat lezers in Israël daaruit zullen opmaken dat deze verkiezingen óók een heldere en niet mis te verstane verklaring van de Palestijnse bevolking zijn: we willen democratisch zijn - en we willen vrij zijn! Nu maar zien of dat enige invloed heeft op de Israëlische verkiezingen in maart. De Palestijnen hebben woord gehouden. Nu zijn de Israëlis aan zet.