Gemeente Haaksbergen

Evaluatie Stroomstoring

De gemeentelijke crisisbeheersingsorganisatie van Haaksbergen heeft tijdens het stroomstoringweekend eind november vorig jaar in het algemeen goed gewerkt. Vooral als gekeken wordt naar de omstandigheden waarbinnen moest worden gewerkt. Dat blijkt uit de rapportage die de gemeente heeft opgesteld over de manier waarop de eigen gemeentelijke organisatie ten tijde van de stroomstoring heeft gefunctioneerd.

In het evaluatierapport wordt een aantal mogelijke verbeterpunten aangegeven voor de toekomst. Die verbeterpunten hebben onder meer te maken met de beschikbaarheid van allerlei technische voorzieningen en met de communicatie. Een aantal van de voorgestelde acties hebben een regionaal effect.

Ondanks de barre omstandigheden (slecht weer, slechte bereikbaarheid en beperkte of geen communicatiemogelijkheden) kwam de hulpverlening tijdens het stroomstoringweekend snel op gang en werden ook de gemeentelijke processen die bij dergelijke calamiteiten nodig zijn snel opgestart. Volgens de evaluatie werden de juiste prioriteiten gesteld, werden risicos goed geïnventariseerd en is al het mogelijke gedaan om de bevolking te ondersteunen. We hebben duidelijk profijt gehad van de ervaring die we hebben opgedaan met het opstellen van en het oefenen met de draaiboeken van het rampenplan, aldus burgemeester Loohuis.

De vier belangrijkste taken die de gemeente heeft bij dergelijke calamiteiten zijn: openbare orde en veiligheid, de bevolkingszorg, de communicatie en de nazorgtaak. De uitvoering van de taken op het gebied van openbare orde en veiligheid, de bevolkingszorg en de nazorg is goed verlopen. De uitvoering van de communicatietaken werd bemoeilijkt door de combinatie van stroomuitval en slechte weersomstandigheden met onbegaanbare wegen. Daarbij kwam het probleem van de berichtgeving van zaterdagmiddag dat de stroomvoorziening voor 18.00 uur zou zijn hersteld. Achteraf bleek die informatie door een verkeerde inschatting van Essent niet te kloppen. Toch werd in dat weekend al het mogelijke gedaan om binnen de beperkte communicatiemogelijkheden de inwoners zo goed mogelijk te informeren: met bewonersbrieven, met geluidswagens en via de media.

Op het gebied van openbare orde en veiligheid was het in het bewuste weekend heel erg rustig. Dat kwam door allerlei preventieve maatregelen, maar vooral ook door de saamhorigheid en noaberschap die tijdens dat weekend in groten getale aanwezig waren. De zorg voor de Haaksbergse inwoners is snel en zo adequaat mogelijk uitgevoerd. Meldpunten en opvangcentra werden snel ingericht en er werd hulp geboden aan diegenen die dat nodig hadden. Tenslotte werd ook de nazorgtaak van de gemeente uitgebreid en goed opgezet. Er werden inloopbijeenkomsten georganiseerd en er was een avond om alle vrijwilligers te bedanken.

Verbeterpunten
Omdat ook de mobiele telefoon tijdens de stroomstoring niet werkte, kan worden overwogen om bepaalde functionarissen uit te rusten met een semafoon. Voorts moet een speciale rampenkast worden ingericht met allerlei zaken zoals reserve telefoonadapters, een vaste fax, een laptop, een printer en kaartmateriaal. Dat zijn enkele verbeterpunten die worden voorgesteld.

Andere voorstellen hebben betrekking op de communicatie, zoals het maken van afspraken met wijkraden en ondernemers om de bevolking in dergelijke situaties sneller te kunnen bereiken. De diverse uitzendingen van de media moeten vanuit het gemeentehuis beter worden gevolgd en er moeten afspraken worden gemaakt met de regionale omroep (RTV Oost) over de inzet bij dergelijke calamiteiten.

De evaluatie is inmiddels toegezonden als een verantwoording aan de gemeenteraad. Daarnaast vinden nog een aantal externe onderzoeken plaats, zoals door de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid van het ministerie van BZK.