Zorgadviesteams als adequaat middel voor ondersteuning leerlin

Project zorg in en om school

PERSUITNODIGING -persinformatie

Op donderdag 26 januari 2006 organiseert het project Zorg in en om School een conferentie met als thema: Kansen ZAT. ZAT staat hier voor zorgadviesteam. ZioS ontwikkelde het afgelopen jaar een zogenoemd kwaliteitsmodel en een werkboek waarmee scholen voor Voortgezet Onderwijs de kwaliteit en effectiviteit van Zorgadviesteams kunnen verbeteren. Daarnaast zal de conferentie aandacht besteden aan de wijze waarop met verschillende partners wordt samengewerkt in de verschillende onderwijssectoren. Want niet alleen in het Voortgezet Onderwijs, ook in het primair onderwijs en in de sector Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie is veel aandacht en voortgang in het werken met zorgadviesteams.

In de brief die het Kabinet op 24 januari aan de Kamer stuurde, komen de Zorgadviesteams nadrukkelijk aan bod.

10)fragment uit brief aan Tweede Kamer Versnelde aanpak knelpunten jeugdbeleid van 24 januari 2006

7. Relatie ouders en zorgadviesteam vastleggen in zorgcontracten. Scholen beschikken in toenemende mate over gespecialiseerde hulp op het terrein van zorg, de zogenoemde zorgadviesteams (ZAT) . In eerste instantie wordt hiervoor in het voortgezet onderwijs een standaard ontwikkeld. Die omvat onder meer een model-zorgcontract dat de rol en verantwoordelijkheid van ouders vastlegt wanneer hun kind in een adviesteam wordt besproken.

Tijdige en juiste hulp voor jongeren met problemen
In de jeugdketen werken lokale voorzieningen (school, maatschappelijk werk, GGD) en jeugdzorg vaak slecht samen. Dit leidt ertoe dat het lokale aanbod en de coördinatie van zorg voor een kind of gezin en ook de eventuele snelle, zwaardere zorg dan onvoldoende op elkaar zijn afgestemd. Het professionaliseren en vergroten van het aantal zorgadviesteams rond de school helpt al. Tegelijk wordt de zorg in de school beter georganiseerd.

8. Standaard voor zorgadviesteams Zoals gezegd komt er een standaard voor de samenwerking in het zorgadviesteam. Die standaard verankert de samenwerking door de minimale omvang, inzet en het zorgaanbod van partijen en werkwijze vast te leggen. Alle zorgadviesteams in Nederland moeten die gebruiken. Zo wordt snel passende hulp aan kinderen geboden. Die werkwijze wordt na instemming van bestuurlijke partners wettelijk vastgelegd.

9. Kwaliteitsimpuls zorgadviesteams Een aantal zorgadviesteams in het primair en voortgezet onderwijs en de beroeps- en volwasseneneducatie krijgen geld om de uitvoerende regie te voeren en voor scholing om problemen van kinderen beter te kunnen signaleren. Het bureau jeugdzorg kan zo nodig direct een indicatie stellen voor professionele hulp. Het kabinet stelt voor deze werkwijze de komende twee jaar 2 miljoen Euro beschikbaar.

Mocht u interesse hebben in het bijwonen van de conferentie of daar achteraf over willen worden geinformeerd. Neem dan contact op met Zorg in en om School (ZioS)

Met vriendelijke groet,
Loes Phoelich
Communicatiemanager ZioS

06 53 893 862
Op www.zios.nl vindt u informatie over het project ZioS en over de conferentie