Gemeente Nieuwegein
Het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad

Het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad (OOB) is op 17 januari 2005 goedgekeurd door de gemeenteraad van Nieuwegein.

Het OOB
Het OOB beschrijft het totaalplan voor de nieuwe binnenstad. Het is een ruimtelijke uitwerking van het Structuurplan (2000) en het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad IOB (2001).

Het doel van het OOB is van de Binnenstad een levendige binnenstad te maken. Om die levendigheid mogelijk te maken, realiseren we een binnenstad die compact, compleet en comfortabel is.

De hoofdlijnen uit het OOB vindt u terug in de concept-OOB-special, een bijzondere uitgave van het Infobulletin Binnenstad die is uitgekomen ten tijde van de inspraak op het concept - OOB in november 2004.


Voorzijde concept-OOB-boek

Het OOB bestaat uit:
- het concept-OOB-boek (pagina 1-15; pagina 16-30; pagina 31-60; pagina 61-80)
- bijlage 1: het voorlopig stedenbouwkundig ontwerp
- bijlage 2: de beeldkwaliteitaspecten en de inrichting van het openbaar gebied op hoofdlijnen
Dit zijn de stukken die november 2004 in de inspraak zijn geweest.
- bijlage 3 financiën (geheim, alleen bestemd voor raads- en commissieleden)
- de inspraaknota op het OOB
- de vier amendementen en de motie bij het raadsbesluit van 17 januari 2005, zie hiervoor het raadsinformatiesysteem (RIS)

Op dit moment worden de wijzigingen uit de inspraaknota en de amendementen en de motie van de raad verwerkt in het definitieve OOB-boek en de definitieve bijlagen.

Op verzoek van de raadscommissie Binnenstad is voor de Nieuwegeinse inwoner een globaal overzicht gemaakt van de investeringen die de gemeente in de Binnenstad doet. Dit is de Openbare samenvatting gebiedsexploitatie Binnenstad.

Het OOB is het ruimtelijk 'totaalplan' voor de nieuwe Binnenstad. Op basis hiervan gaat de gemeente het bestemmingsplan voor de Binnenstad aanpassen.

Het OOB wordt voor de verdere uitwerking in deelplannen geknipt. Dit zijn de zogenaamde deelprojecten, die afzonderlijk worden gerealiseerd. Per bouwkavel wordt een projectplan gemaakt met een planning en een communicatieplan. Vervolgens worden architecten gekozen, ontwerpen gekozen, bouwplannen gemaakt en bouwaanvragen ingediend bij de gemeente.