Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: De eerste encycliek van paus Benedictus XVI
Uitzenddatum: Wo. 25 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Sietske Ligtvoet en Miranda Grit en Annemijn Weijs

Benedictus XVI

Het duurde langer dan verwacht, maar vandaag kwam Paus Benedictus XVI met zijn eerste encycliek: Deus Caritas Est (God is liefde). Volgens deskundigen zet de encycliek, een brief aan alle bisschoppen, de toon voor zijn pausschap. In Netwerk een gesprek over de betekenis van de encycliek met Robert Dulmers, theoloog, journalist en Vaticaan- kenner.

Eros en caritas
In zijn encycliek heeft paus Bendictus XVI het over zowel de erotische liefde (eros) als de naastenliefde (caritas). Hij benadrukt in de tachtig paginaâs tellende brief het centrale belang van de liefde in het christendom.

'Bezoedeld'
Eerder had de paus al uitgelegd waarom hij uitweidt over het woord âliefdeâ: âHet is zo bezoedeld, zo uitgehold en zo misbruikt, dat men bijna bang is om het met de lippen uit te spreken.â

Naam
Alle encyclieken krijgen een naam, die afkomstig is van de eerste woorden van de eerste zin. Het is het meest gezaghebbende document dat een paus kan uitbrengen. Vanaf de negentiende eeuw zijn ze met grote regelmaat verschenen.

Bijbelcitaten
Encyclieken zijn geschreven voor de bisschoppen. Ze zijn moeilijk te doorgronden, omdat ze vaak gelardeerd zijn met onder meer bijbelcitaten en verwijzingen naar eerdere encyclieken. Van de bisschoppen wordt verwacht dat ze de inhoud van de brief verspreiden onder de gelovigen en uitleg verschaffen.

Gehoorzamen
Encyclieken kunnen bindend en niet bindend worden verklaard. Als een brief niet bindend is, hoeven katholieken niet in te stemmen met de inhoud. Wel moeten ze aan de encycliek gehoorzamen, ook al zijn ze het er niet mee eens.