Wageningen Universiteit

Geachte redactie,

Wageningen Universiteit start het komende studiejaar met een nieuwe opleiding, Gezondheid en Maatschappij, een sociaal-wetenschappelijke studie die gezondheid in relatie tot belangrijke maatschappelijke veranderingen als vergrijzing, gezinsverdunning, individualisering en het terugtreden van de overheid centraal stelt.

UITNODIGING
Onlangs is de opleiding Gezondheid en Maatschappij officieel goedgekeurd door het ministerie van LNV. Ter gelegenheid daarvan organiseert Wageningen Universiteit op woensdag 25 januari een bijeenkomst om deze goedkeuring te vieren. Voor vertegenwoordigers van de media bestaat de mogelijkheid om het minisymposium bij te wonen of daarover vooraf of nadien met enkele van de meestbetrokken docenten contact te hebben. Zie voor meer gegevens hieronder.

DE MENS IS GEEN MACHINE
Tijdens de bijeenkomst gaan dr.ir. Bob Cramwinckel (Centrum voor Smaakonderzoek) en drs. Hans Saan (Nationaal Instituut Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie) in op het belang van de sociaal-wetenschappelijke benadering van gezondheid. Tot op heden wordt in veel gezondheidsopleidingen sterk de nadruk gelegd op de medische natuurwetenschappelijke benadering. Cramwinckel zal erop wijzen dat de mens, ook wat zijn gezondheid betreft, geen machine is. Saan zal ingaan op de mogelijkheden en beperkingen van gezondheidsbevordering. Het opgeheven vingertje helpt lang niet altijd.

EEN NIEUWE BENADERING
De opleiding Gezondheid en Maatschappij richt zich op de sociaal-wetenschappelijke aspecten van gezondheid. Daarbij komt bijvoorbeeld de invloed van leefstijl op gezondheid aan de orde maar ook de invloed van de sociale en fysieke leefomgeving (onder andere woonomgeving, werkplek, school, organisatie van de zorg en natuur) op gezondheid. Tijdens de studie krijgt de student te maken met verschillende disciplines: onder andere sociologie, communicatiewetenschappen, economie en natuurwetenschappen. De student maakt kennis met uiteenlopende factoren die met gezondheid en zorg samenhangen en hij leert om gezondheidsbevordering vanuit de verschillende disciplines te bestuderen en te interpreteren. De student is in staat binnen een multi-disciplinair team werkzaam te zijn. Specifieke thema's die aan de orde komen zijn sociaal-economische gezondheidsverschillen, riskante gewoonten, chronische aandoeningen, individualisering, technologische ontwikkelingen, vergrijzing van de bevolking, gezondheidsbeleid, gezondheid in internationaal perspectief. De aard van de opleiding (de interactie tussen leefstijl, sociale en fysieke leefomgeving) is uniek in Nederland. Juist Wageningen Universiteit beschikt over een combinatie van sociale en natuurwetenschappelijke deskundigheid op dit terrein. In deze opleiding wordt gezondheid en gezondheidsbevordering vanuit sociaal-wetenschappelijk perspectief bezien. Waarom gedragen mensen zich gezond of ongezond, wat zijn de consequenties voor het individu en de samenleving, welke aspecten hangen met gezondheid samen, waar moet je op moet letten als je er iets aan wilt doen en hoe kan beleid gezondheid en welbevinden van mensen beïnvloeden?

DE BANEN
De studie leidt op tot adviseur, onderzoeker of manager bij overheden, instellingen of bedrijven op het terrein van gezondheidsbevordering. Dat kan variëren van de overheid, GGD-en en patiëntenverenigingen tot het bedrijfsleven en instellingen in de zorg.