Gemeente Ede

nummer 008 / Ede, 17 januari 2006

Edese StemWijzer moet opkomst verkiezingen bevorderen Minister Pechtold vult eerste lokale Stemwijzer in

Minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties geeft woensdag 25 januari 2006 het startschot voor de StemWijzer Ede. Deze lokale StemWijzer is speciaal gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart van dit jaar. Met de StemWijzer kunnen inwoners van Ede vanaf 25 januari via internet hun lokale politieke voorkeur testen. Verder wil Ede hiermee de verkiezingsopkomst sterk bevorderen.

Bij de introductie van de StemWijzer zijn burgemeester R.C. Robbertsen van Ede, vertegenwoordigers van deelnemende lokale politieke partijen en een afvaardiging van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) aanwezig. Het IPP heeft het digitale instrument ontwikkeld en gebruikt de invoering ervan in Ede als aftrap voor de landelijke introductie van de lokale StemWijzer.

Minister Pechtold is de allereerste die de StemWijzer gaat invullen. Hij doet dat woensdag 25 januari 2006 om 15.15 uur in de trouwzaal van het gemeentehuis in Ede. De bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Ede voert de lokale StemWijzer in om zoveel mogelijk mensen te bewegen te gaan stemmen. Het instrument helpt kiezers bij het bepalen van hun keuze, zodat de drempel om te gaan stemmen lager wordt.

Politieke voorkeur
Door het via internet beantwoorden van circa 25 stellingen met eens, neutraal, oneens of geen mening bepaalt de StemWijzer welke partij het dichtst bij de politieke voorkeur staat van diegene die de StemWijzer invult. Bovendien kunnen inwoners met behulp van de stellingen snel nagaan waar de lokale partijen in de verkiezingsstrijd nu echt voor staan.
De Edese StemWijzer is vanaf 25 januari te vinden via een speciale button op de gemeentelijke website www.ede.nl, maar ook op de landelijke site www.stemwijzer.nl.

Hoe is de StemWijzer tot stand gekomen?
Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft de lokale StemWijzer ontwikkeld. Per deelnemende gemeente is dat gebeurd aan de hand van de partijprogrammas van de politieke partijen. In overleg met de lokale partijen zijn de themas met bijbehorende stellingen voor de StemWijzer vastgesteld.

De gemeente Ede is niet de enige gemeente waarvoor het IPP een StemWijzer heeft gemaakt. Er zijn nog ongeveer 50 andere grote en kleine gemeenten die het instrument inzetten.

Zuilen op drukbezochte plekken

Om de StemWijzer extra onder de aandacht te brengen staan er in de aanloop tot de verkiezingen op drie drukbezochte plekken in Ede digitale informatiezuilen. Daarmee kunnen voorbijgangers via een touch screen de StemWijzer ter plekke invullen.
De zuilen staan vrijdag 27 januari van 15.00 tot 20.30 uur en zaterdag 28 januari van 10.00 tot 16.00 uur in de winkelcentra aan de Achterdoelen (centrum), in De Stadspoort (Rietkampen/Maandereng) en aan de Keesomstraat (Ede-Zuid). Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart staan de zuilen daar ook, op dezelfde tijden als hiervoor genoemd.
---