Ingezonden persbericht
Persbericht
25 januari 2006
Nederlanders ongezonder dan ze zelf denken
Weinig motivatie om slechte leefgewoonten te veranderen
Nederlanders voelen zich over het algemeen gezond. Gemiddeld waarderen we onze gezondheid met een 7,6 op 10: een ruim voldoende. 90% van ons zegt lekker in zijn vel te zitten. Dit blijkt uit het onderzoek dat uitgeverij Reader's Digest door onderzoeksbureau De Vos en Jansen liet uitvoeren.* Hoewel we ons naar eigen zeggen wel gezond voelen, zijn onze leefgewoonten dat niet. Niet verwonderlijk dat we gemiddeld onze conditie met een magere 6,3 beoordelen. Toch is er weinig animo om iets aan die slechte leefgewoonten te veranderen. Daarnaast blijkt dat Nederlanders zich ook liever niet preventief laten onderzoeken.
Oele Steenks, hoofdredacteur van Reader's Digest: "Ondanks het optimisme over onze gezondheid, pleit ik voor meer zelfredzaamheid en eigen initiatief. Ook met het oog op het nieuwe zorgstelsel zal preventief medisch onderzoek meer aandacht moeten krijgen."
Beweging
We bewegen te weinig, eten niet genoeg groente en fruit, ontspannen het liefst voor de televisie en sport is niet onze favoriete vrijetijdsbesteding. Bovendien krijgt een op de vier Nederlanders te weinig nachtrust en heeft bijna 75 % last van stress.
Volgens het onderzoek komt sport pas op de negende plaats als meest populaire tijdsbesteding om te ontspannen. Driekwart zit het liefst voor de buis.
Hooguit vier keer in de week besteden we minimaal 30 minuten aan gematigde tot meer intensieve fysieke inspanning, in de vorm variërend van tuinieren tot hardlopen. Dit is veel te weinig volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen zouden we op zijn minst vijf dagen per week, een half uur intensief moeten bewegen. Opvallend is dat minder dan 25% van de ondervraagden het advies kreeg van de huisarts om meer te gaan bewegen. In het algemeen lijken huisartsen weinig gebruik te maken van hun autoriteit om mensen, die ongezond leven, op hun vingers te tikken.
Voeding en overgewicht
Ruim 2 van de 3 Nederlanders is ontevreden over zijn of haar gewicht. Zo'n 40% heeft al eens een dieet geprobeerd, vooral vrouwen. Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie concludeert dat zwaarlijvigheid een groot probleem aan het worden is voor Nederland. Als we niets doen, dan kampt over 10 jaar 60% van alle Nederlanders met overgewicht. Slechts de helft van de Nederlanders geeft aan bewust te letten op wat hij eet. 85% is wel bekend met de Schijf van Vijf, maar dat wil nog niet zeggen dat ze die adviezen ook opvolgen. Dagelijks eten we 1,5 stuks fruit en 1,5 portie groente, terwijl dit 2 stuks fruit en 2 porties groente zou moeten zijn. Volgens de Stichting Voedingscentrum Nederland eten we in de praktijk slechts 1 stuk fruit en 1 portie groente en overschatten we dus hoe gezond we eten.
Nachtrust
Een op de vier Nederlanders is van mening dat hij niet genoeg slaap krijgt en 40% wordt vaak niet uitgerust wakker. Het Waak- en Slaapcentrum van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam wijt de vermoeidheid aan de onrust van ons dagelijks leven. Meer dan 80% van de mensen die slecht slapen gaan niet naar de huisarts vanwege de slechte nachtrust.
Stress
75% van de Nederlanders heeft last van stress. De top drie van genoemde oorzaken bestaat uit werk (44%), financiën (21%) en kinderen (19%). Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de gevolgen van stress op de gezondheid. Spierpijn, rugpijn en hoofdpijn zijn de meest voorkomende stressklachten. Het onderzoek toont aan dat bijna de helft van de Nederlanders hier wel eens last van heeft. Sporten is een van de goede manieren om stress af te reageren.
Goede voornemens
De motivatie om zelf actie te ondernemen om de gezondheid te verbeteren, is laag. Slechts 20% overweegt een ingrijpende verandering in zijn leven om de stress te verminderen. Van de rokers maakt 16% helemaal geen voornemens om te stoppen. Bij de 60-plussers is dit zelfs meer dan de helft. 40% van de rokers maakt zich toch wel zorgen over het risico op longkanker, maar tegelijkertijd laten we ons niet preventief screenen op long- en andere kankers.
Preventie
Nog geen 5% heeft zich preventief laten onderzoeken op veel voorkomende vormen van kanker zoals prostaat-, huid- en dikke darmkanker. En dat terwijl dikke darmkanker naar verwachting in de toekomst de meest voorkomende kankersoort in Europa zal zijn. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit met name te maken met het standpunt van de Nederlandse overheid, die zonder directe aanleiding preventief onderzoek - afgezien van controle op borst - en baarmoederhalskanker- niet stimuleert.
Minder dan de helft van de vrouwen heeft zich laten screenen op borst- en baarmoederhalskanker. Ook op het vlak van de preventie van huidkanker, presteren we niet goed: slechts 40% zegt zich altijd goed in te smeren met zonnecrème alvorens de zon in te gaan. Daarnaast treft slechts een op de vier Nederlanders bewust maatregelen om een hartaanval te voorkomen en liet maar 16% een algemene gezondheid check doen.
Vertouwen in huisartsen en specialisten
Gemiddeld brachten we in 2005 twee keer een bezoek aan de huisarts en het onderzoek toont aan dat bijna drie kwart van de ondervraagden niet of slechts soms verdere informatie inwint na een gestelde diagnose. Nederlanders tonen hiermee een groot vertrouwen in huisartsen en specialisten. Echter de werkdruk van de Nederlandse huisarts is hoog; Nederland heeft procentueel het op een na laagste aantal huisartsen van Europa.
Voor het onderzoeken van gezondheidszaken, blijkt het internet de meest gebruikte informatiebron.
* In oktober 2005 werden 786 Nederlanders via internet ondervraagd.
Kader: onderzoeksresultaten Europees gezondheidsonderzoek Reader's Digest klanten
Reader's Digest ondervroeg onlangs ruim 23.000 klanten in 14 Europese landen op het gebied van gezondheid. Belangrijkste resultaten uit dit onderzoek ter aanvulling op het genoemde onderzoek van Reader's Digest in Nederland:
* 71% van de bijna 1.000 ondervraagde Nederlanders maakt zich meer zorgen over de kosten van de gezondheidszorg dan over de kwaliteit.
* 52% van de 23.000 ondervraagde Europeanen maakt zich zorgen over de eigen gezondheid. Dit staat in contrast met de Nederlanders die zich met 32% hier veel minder zorgen over maken.
* Als informatiebronnen voor de gezondheid en het welzijn van het gezin zijn de huisarts en apotheker nog steeds de belangrijkste. Apothekers staan met name hoog in maatschappelijk aanzien onder de Europese Reader's Digest klanten.
* 50% van de Europeanen vindt het belangrijk welke farmaceutische producent achter een medicijn zit, maar niet noodzakelijk. Een kwart van de ondervraagden kan het echter niets schelen wie de producent van een medicijn is, tegenover 23% dat dit juist beslist wil weten.
In oktober 2005 werden 786 Nederlanders ondervraagd.
###
Bijlagen gezondheidsonderzoek Nederland:
1 Oorzaken stress
2 Ontspanning
3 Informatiebronnen over gezondheidszaken