Ingezonden persbericht

"Dirk Oudes, volstrekt eigenwijs"

26 februari t/m 14 mei 2006

BERGEN NH, 20060113 -- Het komt niet vaak voor dat iemand als kunstenaar een bijzonder oeuvre tot stand brengt dat tijdens zijn leven voor het grotere publiek vrijwel verborgen blijft. Bij Dirk Oudes (Alkmaar1895-Oudorp1969) was dit wel het geval. Hij verdiende zijn brood als uurwerkmaker en handelaar in edele metalen. Zijn kunst ontstond uit liefhebberij. Je zou hem een zondagsschilder noemen, als hij zich niet zo grondig invloeden en technieken uit de kunstgeschiedenis eigen had gemaakt. Maar steeds behield hij zijn originaliteit en eigenwijsheid.


Dirk Oudes ging in de vroege jaren dertig schilderen en tekenen. Hij werd lid van de Alkmaarse Vereniging Doorwerken. Met anderen trok hij op zondagen de polder in om het verre uitzicht en het boerenleven te tekenen. Oudes had een goed oog voor anekdotes. In zijn tekeningen en kleine schilderijen staat vaak de hechte relatie tussen mens en dier centraal. Veel ambities om als kunstenaar naar buiten te treden had Oudes in de vroege jaren dertig nog niet. Pas in 1937 had hij zijn eerste tentoonstelling in de WICO Studio in Alkmaar. Zijn werk veranderde in die periode snel onder invloed van het werk van Van Gogh en van levende kunstenaars zoals Erwin Bowien , André Bauchant, en Edgar Tytgat. In 1939 kwam zijn werk onder de aandacht van de befaamde galerie van Jeanne Bucher in Parijs. Door het uitbreken van de oorlog werden deze contacten verbroken.

Na de Tweede Wereldoorlog ging Oudes met zijn tijd mee. Korte tijd onderhield hij nauwe banden met de latere Cobraschilder Constant Nieuwenhuys. Hij was bevriend met jongeren zoals Jaap Kuyper en Piet Stenneberg. Het werk van Picasso inspireerde hem tot experimenten met kubistische en expressionistische vormen. Door alle invloeden heen bleef hij echter zijn eigen keuzes maken. Bevriende kunstenaars zagen dat zijn werk boven de middelmaat uitstak. Zij nodigden hem uit mee te doen aan een exposities, waarvan die met kunstenaarsvereniging De Keerkring in het Stedelijk Museum in Amsterdam in 1955 het hoogtepunt vormde. Ook kunsthandel Leffelaar in Haarlem, Genootschap Kunstliefde in Utrecht en het Kunstenaarscentrum Bergen toonden zijn schilderijen.
Dirk Oudes heeft een oeuvre nagelaten van schilderijen, tekeningen en enkele beelden, waaruit levenslust en een grote opmerkingsgave spreken. Museum Kranenburgh toont een overzicht van zijn schilderijen waarin de ontwikkeling die hij als kunstenaar heeft gemaakt duidelijk terug te zien is. Ook zullen enkele schetsboeken te zien zijn. Bij de tentoonstelling verschijnt de monografie over Dirk Oudes, geschreven door Rob Smolders en uitgegeven door de stichting Dirk en Jaap Oudes (www.dirkenjaapoudes.nl). Prijs van het boek is ¤ 39,95.
(Bij inschrijving tot 22 januari 2006 ¤ 32,50). Met deze tentoonstelling hoopt Museum Kranenburgh bij te dragen aan de bekendheid van het aantrekkelijke werk van Oudes.
Naast een overzicht van het werk van Dirk Oudes zal er van 26 februari tot 11 april in de nieuwe zaal van het museum een selectie te zien zijn van werk uit particulier bezit van kunstenaars van de Bergense School. Van 14 april t/m 15 mei zal deze zaal in het teken staan van "Beweging", een reizende educatieve tentoonstelling van Kunst en Cultuur Noord-Holland met beeldende kunst voor het basisonderwijs.




Ingezonden persbericht