25 januari 2006
024/2006
Staatssecretaris Van Geel en milieuwethouders gaan voor schoon verkeer
Staatssecretaris Van Geel van Milieu en de 17 deelnemers van het Platform milieuwethouders 100.000+ gemeenten zijn het eens geworden om fors in te zetten op schoon verkeer om het probleem van de luchtkwaliteit aan te pakken. Dit bleek na afloop van het overleg op 25 januari jl. over een gezamenlijke aanpak die de luchtkwaliteit in Nederland moet verbeteren. Deze aanpak is nodig om de luchtkwaliteit - met name in binnensteden en langs snelwegen - op een aanvaardbaar niveau te brengen. Het overleg vond plaats in de gemeente Haarlem, waar vanaf april het volledige Openbaar Vervoer (OV), bestaande uit 84 bussen en 45 taxi's, op aardgas zal rijden. Verwacht wordt dat door de inzet van aardgasvoertuigen de luchtkwaliteit merkbaar zal verbeteren.
Het platform van milieuwethouders heeft Van Geel uitgenodigd om aandacht te vragen voor het probleem van de lokale luchtkwaliteit. Tijdens het overleg hebben alle deelnemers nogmaals benadrukt dat een krachtige samenwerking tussen alle overheidslagen noodzakelijk is om de luchtkwaliteit daadwerkelijk te verbeteren. De milieuwethouders zijn blij met het pakket van 900 miljoen euro voor de komende 10 jaar, maar hebben er bij Van Geel wel op aangedrongen om het niet bij de voorgestelde maatregelen te laten. Zij hebben onder andere aandacht gevraagd voor landelijke maatregelen die de lokale maatregelen kunnen ondersteunen.
Zo denken zij bijvoorbeeld aan accijnsmaatregelen, afschaffing van de BPM voor schone voertuigen en een garantie voor een lage accijns voor aardgas voor een langere termijn, zodat lokale investeringen in rijden op aardgas lonen. Op het gebied van rijden op aardgas heeft de gemeente Haarlem het voortouw genomen; een groot deel van het eigen wagenpark rijdt op aardgas en vanaf april zal het volledige Openbaar Vervoer (84 bussen en 45 taxi's) in Haarlem en omgeving op aardgas rijden. Verwacht wordt dat hiermee de luchtkwaliteit in de binnenstad merkbaar verbetert. Diverse steden in Nederland, waaronder Tilburg, Zoetermeer en Nijmegen, volgen het voorbeeld van Haarlem door te investeren in een eigen aardgaswagenpark. Tevens zijn ze van plan om in samenwerking met OV-bedrijven via de concessieverlening bussen en OV-taxi's op aardgas te laten rijden. Ook wordt gewerkt aan verbetering van de fietsinfrastructuur en het verleiden van mensen tot ander gedrag. De gemeenten vinden het namelijk belangrijk om het probleem van de luchtkwaliteit bij de bron aan te pakken.
Van Geel heeft als antwoord hierop aangegeven in te zetten op forse verbetermogelijkheden op het vlak van een schoner verkeer. Daarnaast is hij bezig met het opstellen van een handreiking om in de concessieverlening en aanbestedingsprocedure milieuvoorwaarden mee te nemen. Inmiddels geeft hij zelf het goede voorbeeld door gebruik te maken van een 'schone' dienstauto, die zowel op benzine als op aardgas rijdt.
Een andere maatregel waar de gemeenten aandacht voor vragen is het instellen van milieu- of emissiearme zones, waarbinnen beperkingen worden opgelegd aan voertuigen die het gebied in willen. Hiermee wordt een grote impuls gegeven aan de leefbaarheid in steden. Belangrijk is wel dat een gestandaardiseerde systematiek voor het instellen van milieuzones en een eenduidige set van voertuigeisen worden opgesteld.
Na het overleg stapten de milieuwethouders en de staatssecretaris in een gloednieuwe aardgasbus van Connexxion om hiermee een rondrit te maken. Zij bezochten het aardgasafleverstation voor de aardgasbussen en taxi's en een locatie waar biogas wordt geproduceerd.
|