Ingezonden persbericht


Persbericht

25 januari, 2006

Downloadgekte verspreidt zich razendsnel

~ er zijn al vier verschillende typen downloaders te onderscheiden ~

Ben jij een digitale dinosaurus of een professionele piraat? Ben je helemaal gek op de laatste gadgets of zie je er het nut allemaal niet van in? Centennial Software, ontwikkelaar van oplossingen die organisaties helpen om hun netwerken te beheren en beveiligen, heeft vier verschillende typen downloaders geïdentificeerd. Daarnaast heeft Centennial op een rijtje gezet welke downloaders een risico vormen voor hun werkgevers.

Wat voor type downloader ben jij?


1. Digitale dinosaurus
De digitale dinosaurus heeft nooit echt een computer gewild. Toch probeert hij de technologie zo goed mogelijk te volgen en heeft hij een website opgezet voor familiefoto's. Hij denkt dat de kinderen zijn bedrijfslaptop gebruiken om huiswerk op te maken, terwijl ze in werkelijkheid illegale spelletjes, muziek en films downloaden.

Risico's: als de laptop de volgende dag weer wordt aangesloten op het bedrijfsnetwerk kunnen de illegale bestanden die erop staan een serieuze copyrightovertreding betekenen voor de organisatie. En wie weet wat voor virussen zich ondertussen op de laptop hebben geïnstalleerd?


2. Trendy zakenman
De trendy zakenman zit constant vastgeplakt aan de BlackBerry, terwijl hij luistert naar housemuziek op een iPod nano, die past bij zijn schoenen, tas en auto. Zijn imago is essentieel. Hij zal alleen nooit toegeven dat hij niet van housemuziek houdt en maar weinig verstand heeft van de 'Berry' en 'Pod'.

Risico's: De trendy zakenman heeft er geen idee van dat hij met de dagelijkse synchronisatie van al zijn apparatuur virussen op het bedrijfssysteem kan loslaten. Met een tas vol verschillende gadgets - sommige met een capaciteit van wel 60GB - kan per ongeluk wel eens belangrijke bedrijfsinformatie in de verkeerde handen terecht komen.


3. Professionele piraat
De professionele piraat is niet tevreden met zijn baan. De jongste medewerker heeft weer een promotie voor zijn neus weggekaapt, terwijl juist hij alle kennis heeft van het netwerk. Hij weet hoe hij vertrouwelijke informatie kan vinden en heeft toegang tot zijn eigen kostenformulier, contract en klantencontracten. Als hij niet tevreden is kan hij wel eens een groot probleem betekenen voor de organisatie.

Risico's: Aangezien er geen beveiliging is op de software, kan de professionele piraat simpel vertrouwelijke informatie aanpassen of downloaden. Als hij zich voelt achtergesteld binnen het bedrijf kan hij het hele systeem een aantal dagen platleggen of zelfs data van klanten verkopen aan concurrenten.


4. Computerfreak
De computerfreak is meestal tussen de 16 en 30 jaar oud en houdt zich dagelijks bezig met het updaten van blogs. Zijn PC staat 24 uur per dag te downloaden en hij verbruikt zoveel stroom dat soms zelfs bij de buren het licht begint te knipperen. Op het werk houdt hij weinig rekening met het IT-beleid van de organisatie.

Risico's: het overtreden van softwarelicenties kost leveranciers enorm veel inkomsten ieder jaar en er staan zware straffen op. De computerfreak heeft geen kwade bedoelingen, maar het delen van zoveel gegevens kan wel eens zorgen voor grote problemen. Het is duidelijk dat het delen van data onder streng toezicht moet staan.

"Downloaden en het uitwisselen van documenten of software is niet langer alleen voor IT'ers weggelegd", aldus Matt Fisher, vice-president marketing bij Centennial Software. "De populariteit van MP3-spelers is enorm toegenomen en veel mensen nemen deze apparaten mee naar het werk. Dit kan echter vervelende gevolgen hebben voor de werkgever. Bepaalde medewerkers moeten voor hun werk gebruikmaken van PDA's of USB-sticks of moeten nieuwe software downloaden. Aangezien persoonlijke en zakelijke downloads steeds meer door elkaar lopen moeten bedrijven hun IT-netwerk streng in de gaten houden."

(590 woorden)