Siemens

Persbericht

0601.743

Den Haag, woensdag 25 januari 2006

Siemens doorbreekt barrières met snelle highend cpu voor de Simatic midrange plc Simatic S7-300

Met de Siemens cpu 319-3 PN/DP kunnen afnemers de productiviteit van machines en installaties in belangrijke mate vergroten, zowel in bestaande besturingen met een S7-300, of een highend plc S7-400, als bij nieuwe configuraties. De cpu biedt zoveel performance in databewerking en zon hoge snelheid voor gegevensverwerking, dat met deze cpu een aantal barrières is doorbroken. Siemens heeft met de presentatie van dit topmodel voor de midrange plc S7-300 haar plaats als marktleider bij industriële automatisering opnieuw bevestigd.

De cpu 319 PN/DP heeft een bijzonder innovatieve processorarchitectuur. Het is de eerste Profinet-controller bij de S7-300-plcs met een real-time asic Ertec 400 waarbij asic staat voor application specific integrated circuit. Bovendien is de cpu met name geschikt als plc-besturing voor gegevensintensieve toepassingen en regeltechnische applicaties, waarbij uiterst korte cyclustijden worden vereist.

De Ertec 400 functioneert als switch voor Profinet. Deze processor is geschikt voor data-overdracht met isochrone real-time eigenschappen, kortweg IRT. Hiermee is een cyclustijd van minder dan 1 milliseconde te realiseren bij een jitternauwkeurigheid van minder dan 1 microseconde. Hierdoor is de cpu met name geschikt voor gegevensintensieve toepassingen en regeltechnische applicaties, waarbij uiterst korte cyclustijden worden vereist. Met deze processor is de gebruiker in staat om motion control, uiterst snelle IO-bewerking en scada met elkaar te combineren.

De eigenlijke processor van de S7-300-plc verzorgt het resterende rekenwerk. Deze processor is in staat de instructies in een geoptimaliseerde vorm bijzonder snel te verwerken, bijvoorbeeld met 10 nanoseconde per bitbewerking. De opvallende prestaties van de cpu 319 PN/DP gelden zowel voor binaire instructies, de verwerking van woorden, floatingpoint-bewerkingen, getallen met analoge waarden, als voor applicatieprogrammas. Het ruim bemeten werkgeheugen van 1,4 Mbyte draagt in aanzienlijke mate bij aan de snelheid. Hierdoor is de cpu in staat om omvangrijke en complexe besturingsprogrammas met snelle reactietijden en in een bijzonder hoog tempo te bewerken.

De cpu 319 PN/DP heeft drie verschillende interfaces voor respectievelijk Profinet, Profibus-DP en Profibus-DP/MPI. Op de Profinet-interface zijn via Industrial Ethernet gelijktijdig maximaal 32 actieve verbindingen te onderhouden met diverse apparatuur. In het Profinet-netwerk kan men in totaal 256 veldapparaten aansluiten. De Profibus-DP-interface verwerkt de gegevens van in- en uitgangen deterministisch. Met deze interface worden applicatieprogrammas pulssynchroon met de aangesloten slaves verwerkt. Dit is van essentieel belang in gedistribueerde automatiseringsconfiguraties, met name bij toepassingen van motion control. De Profibus-DP/MPI-interface wordt gebruikt om de communicatie die niet tijd-kritisch is in een afzonderlijk netwerk te laten verlopen. Via de Profibus-DP-interface en de Profibus-DP/MPI-interface kunnen slaves met daartoe gestandaardiseerde interfaces voor Profibus-DPV1 hun gegevens rechtstreeks met elkaar uitwisselen. De geïntegreerde communicatieprocessoren voor de drie netwerkinterfaces kunnen de verwerking van grote datahoeveelheden uitvoeren bij een diversiteit van communicatiefuncties, zoals S7-communicatie, TCP/IP, UDP, ISO on TCP op basis van RFC 1006, Profinet IO voor in- en uitgangen, Profinet CBA voor Component-based Automation en Profibus-DP.

Als engineeringssoftware kan men de gebruikelijke Step 7-software toepassen. De performance van de nieuwe cpu is afgestemd op het veeleisend gebruik van hogere grafische projecteringstalen, zoals SCL (Structured Control Language) en de programmering in afloopketens met S7-Graph. Daarnaast is de performance van de cpu 319-3 PN/DP ook geschikt voor toepassing van de programmatuur van Easy Motion Control voor positioneringstoepassingen. De cpu 319 PN/DP heeft een gedetailleerde apparatuurdiagnose voor alle bedrijfssituaties. In voorbereiding is de versie van de cpu waarin een webserver is geïntegreerd om ook op afstand diagnose te stellen. Deze webserver is optioneel in te schakelen. Het gebruik van de webserver biedt diverse mogelijkheden om stilstandstijden van de machine of installatie verder te verminderen. Bij de nieuwe cpu is het aantal bouwsteennummers verder uitgebreid. Hierdoor kan de gebruiker bestaande programmas voor besturingsinstallaties overzetten en het programma eenvoudig en gemakkelijk geschikt maken om het opnieuw te gebruiken. Dit is vooral belangrijk bij vervanging van bestaande Simatic cpus van de midrange plc S7-300 en de highend plc S7-400 door de nieuwe cpu 319 PN/DP.

Nadere inlichtingen voor de lezer:
Herm Brunott, Siemens Industry
Tel: (070) 333 3905
E-mail: herm.brunott@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/industry

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Siemens Persvoorlichting, Bernard H. Bos
Tel: (070) 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com
Internet: www.siemens.nl/persinfo
Digitaal beeldmateriaal is te downloaden van:

http://www.siemens.com/index.jsp?sdc_p=cfi1075924lmno1329023ps5uz3&sdc _bcpath=1327899.s_5%2C%3A1176453.s_5%2C&sdc_sid=2415372061&