Hoogheemraadschap van Rijnland


koelen. Water uit de Nieuwe Meer koelt Amsterdamse Zuidas. Schone manier om kantoorgebouwen te koelen. Water uit de Nieuwe Meer koelt Amsterdamse Zuidas.

Persbericht 25 januari 2006

Energiebedrijf Nuon heeft bij het hoogheemraadschap van Rijnland een vergunning aangevraagd voor vijf jaar om water uit het Nieuwe Meer te ontrekken om daarmee kantoorgebouwen aan de Amsterdamse Zuidas te koelen. Het gaat voor Nuon om een nieuwe methode waarbij een natuurlijke bron wordt gebruikt voor duurzame energie.

De Zuidas is een kantorencomplex binnen de gemeente Amsterdam rond de A10. Deze kantoren hebben het hele jaar koeling nodig voor de gebouwen en voor de aanwezige apparatuur. Nuon gaat voor deze koeling een milieuvriendelijke methode toepassen en water onttrekken uit het nabijgelegen Nieuwe Meer. Deze nieuwe milieuvriendelijke koelmethode levert een reductie op in de uitstoot van CO².

Koud, diep water wordt benut

Het Nieuwe Meer is een voormalige zandafgraving. Tot een diepte van ruim dertig meter is destijds zand afgegraven. Het water wordt benut op dezelfde manier als bij stadsverwarming. In een grote aanzuigtoren op de bodem van het meer wordt water onttrokken. Dat water wordt naar het productiegebouw aan de Amstelveenseweg gepompt. Daar wordt via een warmtewisselaar kou aan het water onttrokken en in een apart distributienet naar de kantoren getransporteerd. In de kantoren geeft het water zijn koude af en neemt de kantoorwarmte in zich op. Via een retourleiding gaat het opgewarmde water terug naar het productiegebouw en wordt uiteindelijk in het Nieuwe Meer geloosd.

Menginstallatie in vaarwater

Er zijn twee aspecten die goed gevolgd moeten worden. In het Nieuwe Meer is op de bodem een menginstallatie geplaatst die `s zomers het water voortdurend in beweging houdt om drijflagen van blauwalgen te voorkomen. In het water aan de oppervlakte gedijen de algen goed. Door het water te mengen komen de algen in het diepere, donkere water terecht en sterven af.

Er komt door de onttrekking van koud en terugpompen van opgewarmd water meer warmer water in het Meer terecht. Dat kan invloed hebben op de effectiviteit van de menginstallatie. Voor Rijnland geldt dat onttrekking van water de bestrijding van de algengroei en daarmee de zwemwaterkwaliteit op geen enkele manier mag hinderen.

Thermische verontreiniging

Nadat het water uit het Nieuwe Meer zijn koude aan de kantoren heeft afgegeven, wordt het opgewarmde water in het Nieuwe Meer geloosd. Dat heet thermische verontreiniging. Daarvoor is een Wvo-vergunning nodig, een vergunning volgens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren. Op grond van de Wvo-vergunning worden eisen gesteld aan de maximale temperatuur van het te lozen water. Ook aan de manier van lozen worden eisen gesteld. Daarom wordt het water geloosd via een `diffusor'. Dat is een grote pijp met veel gaatjes waardoor het warmere water zich snel mengt met het overige water. Aan onder andere de maximale opwarming worden in de vergunning scherpe grenzen gesteld.

Het hoogheemraadschap zal het hele proces van waterwinning, gedurende de looptijd van de Wvo-vergunning, monitoren en als dat noodzakelijk is, bijsturen of handhavend optreden.

Meer informatie?

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063400.