Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond verbolgen over houding werkgevers in mode en sport 25-01-2006

Persbericht

Mitex zet bond mes op de keel

CNV Dienstenbond is verbolgen over de houding van werkgevers in de mode- en sportdetailhandel in de besprekingen over een nieuwe CAO. Branchevereniging Mitex heeft zonder CNV Dienstenbond drie verkennende gesprekken gevoerd met alleen vakbond De Unie over een geheel vernieuwd arbeidsvoorwaardenbeleid voor zon 100.000 werknemers. CNV Dienstenbondbestuurder Jeroen Warnaar: Het verbaast me ten zeerste wat Mitex nu doet, daar ons eerder gevraagd is als bond te reageren op recente voorstellen. Kennelijk wordt aan onze mening niet veel waarde gehecht en leeft het idee dat je een vakbond zomaar buiten spel kunt zetten. Dit is des te opmerkelijker daar De Unie helemaal geen achterban heeft. De vraag is wat een bond drijft een CAO af te sluiten zonder leden te representeren?!

Bestuurder Jeroen Warnaar schat de kansen laag in dat de CAO voor de mode- en sportdetailhandel op deze basis er door komt. Minister De Geus van Sociale Zaken zal een collectieve arbeidsovereenkomst nooit algemeen verbindend verklaren voor een hele branche als die slechts getekend is door de achterban van één kleine bond. Wat nu gebeurt voelt als het mes op de keel zetten!

De relatie tussen de werkgevers van de mode- en sportwinkels en CNV Dienstenbond staat al langere tijd onder druk. Ruim een jaar geleden, 31 december 2004, is de laatste CAO Mode- en Sportdetailhandel afgelopen. Nieuwe besprekingen zijn nog niet van de grond gekomen. In het akkoord over de CAO 2004 is afgesproken dat een commissie drie knelpunten zou bekijken: onderscheid feitelijke en garantielonen, ziekteverzuimprikkels en afschaffing toeslagen. Onlangs is de commissie opgeheven omdat ook deze er niet uit bleek te komen. Nog geen week geleden, op 19 januari hebben we met zijn allen om de tafel gezeten om de ontstane situatie te bespreken. Afgesproken is dat we een uiterste poging zouden doen om tot een nieuwe CAO te komen. De houding van Mitex nu getuigt daar niet van. Als CNV Dienstenbond zijn wij altijd bereid de discussie inhoudelijk te voeren, maar gezien de ontstane situatie beraden we ons op onze positie, aldus Warnaar.

Voor nadere informatie:
Jeroen Warnaar, bestuurder, 06 20 35 49 90
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41