Gemeente Wijdemeren


25/01/06
Conclusie onderzoekscommissie gronden Zuidsingel:
Geen ontoelaatbare belangenverstrengeling wethouder Wim Neef

Er is geen ontoelaatbare verstrengeling van belangen geweest van Wim Neef als wethouder en als privé-persoon bij de gemeentelijke grondtransacties in het gebied Zuidsingel in Kortenhoef. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport dat de onderzoekscommissie op 24 januari 2005 heeft overhandigd aan burgemeester Don Bijl, voorzitter van de gemeenteraad van Wijdemeren. In het rapport laat de commissie zich op onderdelen wel kritisch uit over het college van B en W van Wijdemeren. De gemeenteraad bespreekt het rapport op 31 januari a.s. in een extra vergadering.

De onderzoekscommissie, bestaande uit de twee oud bestuurders mevrouw H.A.M.M. Jansen en de heer H. Smit, begon op 6 december 2005 aan het onderzoek naar de gemeentelijke grondtransacties voor de nieuwe woonwijk "Zuidsingel fase VII" in Kortenhoef. Het project had in 2005 brede politieke belangstelling omdat zowel wethouder Wim Neef, als zijn familie, voor het project gronden hebben verkocht aan de gemeente Wijdemeren of haar rechtsvoorgangers. Wethouder Wim Neef heeft zelf verzocht een extern onderzoek in te laten stellen en zo onafhankelijk te laten vaststellen of er al dan niet sprake is (geweest) van belangenverstrengeling. De gemeenteraad gaf op 3 november jl. aan zo'n onderzoek te steunen. De commissie kreeg de opdracht te onderzoeken of


* er sprake is geweest van een (niet toelaatbare) verstrengeling van belangen van dhr. W.P. Neef als wethouder en privé-persoon bij dit project;

* het college in redelijkheid tot de overeenkomst van 9 februari 2005 heeft kunnen overgaan;

* het college de vragen die door de raad in 2005 gesteld zijn in het kader van dit project, op een getrouwe, nauwkeurige en tijdige wijze heeft beantwoord.

Conclusies
De commissie concludeert dat er geen sprake is van een niet toelaatbare verstrengeling van belangen. Ook kon dit bij zijn aantreden als wethouder niet worden voorzien. Volgens de commissie had wethouder Neef in 2001 bij de levering van de grond geen bemoeienis met de prijsbepaling. "Hiermee is, gelet op zijn positie als wethouder, zorgvuldig omgegaan." Dat de privé-persoon Neef in een bedrijfspand nog materiaal heeft gestald, is volgens de commissie niet van dien aard, dat het nodig was een gebruiksovereenkomst op te stellen of een huurprijs af te spreken. Wel was het volgens de commissie beter geweest als beide partijen dit ook zodanig hadden vastgesteld. Toen wethouder Wim Neef zich begin 2004 persoonlijk garant stelde voor de koop en levering van twee stukken grond was er volgens de commissie wel degelijk sprake van belangenverstrengeling. Deze verstrengeling heeft echter niet in het voordeel van de privépersoon Wim Neef kunnen werken, slechts in zijn nadeel. Dit is de reden dat de commissie dit niet ontoelaatbaar vindt.

Over de overeenkomst die op 9 februari 2005 is aangegaan stelt de commissie dat "het college in redelijkheid tot de overeenkomst van 9 februari 2005 heeft kunnen overgaan". In deze overeenkomst kwamen alle onderwerpen aan bod, waarover nog overeenstemming bereikt moest worden om het woningbouwproject te kunnen realiseren. Het ging om de grensbepaling van de gronden, de koop en levering van twee resterende stukken grond en hetgeen daar tegenover is gesteld, het recht op bouw van twee woningen. De verdeling van de kosten van de nodige sanering van de grond is uit deze overeenkomst gehouden omdat hierover nog geen overeenstemming bereikt was. Hoewel de commissie van mening is dat het college in redelijkheid tot de overeenkomst kon overgaan heeft de commissie geen oordeel over de inhoud van de deal, het recht op bouw van twee huizen. Het oordeel hierover is volgens de commissie voorbehouden aan de gemeenteraad. Wel stelt de commissie dat het niet ongebruikelijk is dat een gemeente bij grondtransacties een deal maakt om de verkopende partij over te halen een stuk grond te verkopen. Ook in dit geval was het volgens de commissie redelijk dat het college iets tegen over de koop en levering van de grond heeft gesteld.

Op de laatste vraag of het college in 2005 de vragen van de raad op "een getrouwe, nauwkeurige en tijdige wijze heeft beantwoord" is de commissie van oordeel dat het college van B en W dit getrouw, maar in een bepaalde periode "onvoldoende nauwkeurig" en "niet tijdig" heeft gedaan. Toch is de commissie ervan overtuigd dat het college de raad geen informatie heeft willen onthouden: "Het college heeft een zo grote voorzichtigheid willen betrachten, dat daarmee het besef van de importantie van de zaak uit het oog is verloren. Daardoor is het belang van een tijdige en juiste informatieverschaffing op de achtergrond geraakt." (..) "Pas eind november 2005, heeft het college de vragen uitvoerig en nauwkeurig behandeld."

Onderzoeksmethode
Voor het onderzoek heeft de commissie de documenten die van belang waren voor het onderzoek, bestudeerd. Na het dossieronderzoek heeft de commissie enkele gesprekken gevoerd met betrokken personen, die zich bij de commissie hebben aangemeld, dan wel, die de commissie in het belang van het onderzoek heeft uitgenodigd. De leden van de onderzoekscommissie waren beiden oud-burgemeester in het noorden van Noord-Holland. Zij zijn nooit met de gemeente Wijdemeren, noch met wethouder Wim Neef, in aanraking geweest. Ook zijn de leden van een andere politieke richting dan het CDA.

De gemeenteraad praat over de uitkomsten van het onderzoek op dinsdag 31 januari, 20.00 uur.

Belangstellenden kunnen het volledige onderzoeksrapport raadplegen op www.wijdemeren.nl. Zoek in het Digitaal Loket op: `onderzoek gronden Zuidsingel'.