Gemeente Haaren



* Bestemmingsplan buitengebied:



* Bestemmingsplan buitengebied:

B&W stelt Nota van Uitgangspunten vast.
Al jaren bestaat de wens om te komen tot één bestemmingsplan buitengebied voor de hele gemeente Haaren. De plannen van de dorpen Haaren, Helvoirt en Esch zijn wel gebaseerd op het streekplan 1992, maar verschillen toch teveel van elkaar om er goed en eenduidig mee te kunnen werken. Het plan van Biezenmortel dateert zelfs uit de jaren zeventig, en is dus voor het grootste deel achterhaald. Begin 2002 werd het nieuwe streekplan van kracht. Bovendien wees alles erop dat het reconstructieplan in 2003 zou worden afgerond. Reden te over dus om eind 2002 het traject bestemmingsplan buitengebied Haaren op te starten. Reconstructie- en bestemmingsplan zouden gelijk oplopend ten volle van elkaars bevindingen kunnen profiteren.

Na een voorspoedige start begonnen de tijdspaden echter uit elkaar te lopen. Het reconstructieplan vertraagde en werd i.p.v. in 2003 pas in 2005 vastgesteld. Belangrijke keuzes in de nota van uitgangspunten moesten worden uitgesteld, tot hierover duidelijkheid kwam in het reconstructieplan. Vandaar dat pas in juli 2005 de conceptnota van uitgangspunten klaar was, om deze vervolgens voor commentaar te kunnen voorleggen aan de klankbordgroep en andere partijen. Inmiddels is dit commentaar verwerkt en heeft het college de nota vastgesteld. Daarmee is eindelijk de basis gelegd om de juiste bestemmingen te kunnen geven aan de diverse percelen en gebouwen in het buitengebied. Een klus die in het najaar van 2006 geklaard kan zijn, waarna de formele bestemmingsplanprocedure gestart kan worden.

Jammer genoeg geeft het reconstructieplan nog niet over alle zaken volle duidelijkheid. Zo is er voor de boomteelt een aparte werkgroep ingesteld, die nog moet adviseren over de mogelijkheden voor deze belangrijke bedrijfstak in ons gebied. Het ziet ernaar uit dat - op basis van de lagenbenadering uit het streekplan - een zonering zal worden opgesteld, waar boomteelt zich wél of níet kan ontwikkelen. Aan de gemeente Haaren wordt gevraagd als pilot voor deze zonering te willen dienen.
Over de voor de boomteelt en de zacht-fruitteelt zo belangrijke teeltondersteunende voorzieningen (TOVs) moeten nog nieuwe afspraken worden gemaakt. Ook hierover zijn in de loop van 2006 pas afspraken te verwachten.
Werd eerst gedacht dat met de vaststelling van het streekplan duidelijkheid zou komen over het VAB-beleid (de voormalige agrarische bedrijfsbebouwing), daar blijkt nu dat de gemeente daar zelf per bebouwingsconcentratie nieuw beleid voor moet vaststellen. Wat kan er dus per gebied wél of níet aan nieuwe activiteit in de vrijkomende agrarische gebouwen ontwikkeld worden?

Streekplan en reconstructie gaan beide uit van het bouwblok-op-maat principe. Een systematiek die in Haaren, Helvoirt en Esch al gebruikt is, maar die voor Biezenmortel nieuw is. Daar kende men het zgn. verbale bouwblok. Van belang voor het toekennen van een bouwblok-op-maat is, dat de gemeente over de exacte situering van bouwblokken en gebouwen kan beschikken. De gemeente heeft hiervoor zelf al veel dossier- en veldonderzoek gedaan, maar zal ook gebruikers/eigenaren van bouwblokken hierop nog aan moeten spreken.

Streven is om de nota van uitgangspunten in februari aan de raad ter besluitvorming voor te leggen, waarna het werk kan worden gestart om te komen tot het voorontwerp bestemmingsplan buitengebied. Om te komen tot een goed voorontwerp zullen de eigenaren/gebruikers worden betrokken bij het toekennen van de bestemmingen. Gedacht wordt daarbij aan informatie- en inloopavonden, en aan het toezenden van een voorstel van een bouwblok op maat, waarop kan worden gereageerd. En natuurlijk volgt daarna, bij de vaststelling van het voorontwerp, de normale bestemmingsplanprocedure mét alle mogelijkheden van bezwaar en beroep.

Piet den Ouden,
wethouder ruimtelijke ordening.