De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
ons kenmerk : IZ. 2006/47
datum : 12-01-2006
onderwerp : Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 23 januari 2006 (TRC 2006/95)
bijlagen :
Geachte Voorzitter,
Op 23 januari a.s. vindt in Brussel de volgende vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij.
Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.
Op de agenda staan alleen landbouwonderwerpen. Het voorzitterschap zal zijn werk-programma presenteren en de Commissie presenteert een aantal nieuwe voorstellen. Het gaat om een actieplan voor biomassa, om een voorstel over biologische productiemethoden en de etikettering van biologische producten, om een voorstel tot aanpassing van de regels voor streekproducten en om een actieplan voor dierenwelzijn in de periode 2006-2010. Voorts zal Commissaris Kyprianou de Raad informeren over de ontwikkelingen rondom aviaire influenza en zal de Raad mogelijk een besluit nemen over een verzoek van Cyprus om staatssteun te mogen verlenen.
Werkprogramma van het voorzitterschap
(Presentatie)
Oostenrijk en Finland zullen hun gezamenlijke werkprogramma voor 2006 aan de Raad presenteren. Voorname elementen daaruit zijn de vereenvoudiging van landbouwwetgeving en de hervorming van de marktordeningen voor groenten en fruit, voor wijn en voor bananen. Tevens zal werk worden gemaakt van het recent verschenen actieplan voor biomassa en de verwachte voorstellen voor biobrandstoffen. Op het terrein van visserij zullen de onderhandelingen over het Europees Visserijfonds worden afgerond en zal worden gewerkt aan diverse herstel- en beheersplannen. Ook staat het groenboek dat de Commissie over de toekomstige EU mariene strategie zal presenteren, geagendeerd en zullen in december de jaarlijkse onderhandelingen over de TAC's en quota worden gevoerd.
Actieplan biomassa (landbouwaspecten)
(Presentatie en gedachtewisseling)
De Commissie werkt momenteel aan een herziening van het communautaire energiebeleid. Daarbinnen is biomassa - momenteel verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle hernieuwbare energie in de EU - een belangrijke component. Daarom heeft de Commissie een actieplan voor biomassa opgesteld met als doel het gebruik en de ontwikkeling van energie uit biomassa te stimuleren. De Raad voor Transport, Telecommunicatie en Energie zal hierover in juni conclusies aannemen. Voor wat betreft de aan de land- en bosbouw gerelateerde aspecten wordt het actieplan in de Landbouw- en Visserijraad besproken. In dit kader zal onder meer de premie voor energiegewassen worden geëvalueerd en zal worden bekeken hoe de richtlijn dierlijke bijproducten een betere bijdrage kan leveren aan de productie van biobrandstoffen. Ook is de Commissie voornemens nader te bezien wat de bosbouw aan de productie van biomassa kan bijdragen. Binnenkort zal de Commissie bovendien een aparte mededeling presenteren over de EU-strategie voor biobrandstoffen. In grote lijnen onderschrijf ik de aanpak zoals de Commissie die uiteenzet. De inzet van biomassa voor energie en als groene grondstof voor chemicaliën en materialen vormt een belangrijk thema binnen het transitieproces naar een duurzame energievoorziening, dat het kabinet heeft geïnitieerd. In het vorig jaar opgerichte Platform Groene Grondstoffen werken marktpartijen, maatschappelijke organisaties en de overheid nauw samen aan dit thema. De adviezen van het platform zullen tevens als leidraad dienen voor mijn inzet op dit dossier.
Kwaliteit levensmiddelen
(Presentatie)
Commissaris Fischer Boel zal drie nieuwe voorstellen op het gebied van de kwaliteit van levensmiddelen presenteren: een voorstel over biologische productiemethoden en de etikettering van biologische producten, een voorstel over de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en een voorstel inzake landbouwproducten die gegarandeerde traditionele specialiteiten zijn.
Met het voorstel over biologische landbouw geeft de Commissie invulling aan de Raadsconclusies van oktober 2004 over het EU actieplan biologische landbouw, waarin de lidstaten aangaven belang te hechten aan het verder harmoniseren van de normen voor biologische landbouw. De Commissie wil met het voorstel meer helderheid voor zowel consument als producent scheppen, onder andere over het eenduidig etiketteren van producten die verwijzen naar biologische productiemethoden. Daarnaast stelt de Commissie voor om vanuit het oogpunt van een gezonde werking van de markt enige regionale flexibiliteit in te bouwen. Verder stelt de Commissie voor om de controles op biologische producten in overeenstemming te brengen met het officiële EU controlesysteem voor levensmiddelen en diervoeders. In zijn algemeenheid verwelkom ik het voorstel van de Commissie als een goede aanzet voor de uitwerking van het EU actieplan.
Op korte termijn zal ik de Kamer conform de gebruikelijke procedure via een BNC-fiche informeren over mijn standpunt ten aanzien van de verschillende elementen uit het voorstel.
De overige twee voorstellen hebben betrekking op de drie beschermingscategorieën voor streekproducten die de EU sinds 1992 kent: beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). De regels hiervoor zijn vastgelegd in twee verordeningen, die aanpassing behoeven als gevolg van de uitspraak van een op instigatie de VS en Australië opgericht WTO-panel. Het beroepslichaam concludeerde dat de Europese regelgeving op hoofdlijnen WTO-conform is, maar oordeelde wel dat de EU zijn regels voor de registratie van producten uit derde landen dient aan te passen, zodat producenten hun aanvraag voor een beschermde status rechtstreeks bij de EU kunnen indienen. Nu geschiedt dat nog via de eigen nationale overheden. Daarnaast hoeft een niet-EU-lidstaat niet langer als tegenprestatie de status van EU-producten op de eigen markt te beschermen.
(evt.) Staatssteun Cypriotische boeren
(Aanname)
Cyprus heeft bij de Raad een verzoek ingediend om staatssteun te mogen verlenen voor de verlichting van de schuldenlast van Cypriotische boeren. Deze kampen als gevolg van de Turkse invasie in 1974 en de droogte in de jaren negentig met opeengestapelde schulden. Het gaat in totaal om een bedrag van ongeveer EUR 40 miljoen. Mogelijk wordt de Raad gevraagd zich hierover uit te spreken. In zijn algemeenheid stelt Nederland zich terughoudend op ten aanzien van dergelijke verzoeken voor staatssteun. Diverse lidstaten hebben Cyprus enkele vragen gesteld die nog niet zijn beantwoord. Mijn definitieve standpuntbepaling zal hier mede van afhangen.
(evt.) Actieplan dierenwelzijn 2006-2010
(Presentatie)
Waarschijnlijk zal Commissaris Kyprianou zijn actieplan voor de bescherming van het dierenwelzijn voor de periode 2006-2010 presenteren. In dit actieplan zal de Commissie haar beoogde strategie voor het communautair dierenwelzijnsbeleid voor de komende jaren uiteenzetten. Aangezien het actieplan nog niet is vrijgegeven, kan ik hierover nog geen standpunt innemen.
Diversen; Aviaire influenza
Commissaris Kyprianou zal de Raad tenslotte informeren over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de vogelgriep.
De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,
dr. C.P. Veerman
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit