Dienstenbond CNV

Strategie Friesland Bank noopt tot goede inzetbaarheid 23-01-2006

Naar aanleiding van de onderzoeken naar de huidige stand van zaken in het bankbedrijf, heeft de Friesland Bank een nieuwe strategische visie ontwikkeld voor het bankbedrijf. Als medewerker van de Friesland Bank bent u cruciaal voor het welslagen van de invulling van die strategie en de mogelijke verbeteringen die plaats moeten vinden.

Er is een behoorlijke afstand tussen de huidige situatie en de door de Raad van Bestuur gewenste situatie. De Raad heeft ons meegedeeld dat zij zich ervan bewust is dat de hiervoor benodigde complexe transitie zorgvuldig en afgewogen moet plaatsvinden. Daarbij gaat zij uit van een meerjarige transitie waarbij het uitgangspunt geldt: zo snel als mogelijk, zo langzaam als nodig.

Opvang sociale gevolgen
Uw werkgever heeft aangegeven dat zij graag een adequate kader wil scheppen in de zin van een sociaal protocol waarin afspraken worden vastgelegd over op welke wijze je omgaat met de sociale gevolgen die een dergelijke complexe transitie met zich meebrengt. In de strategienotitie wordt nadrukkelijk gesproken over het professionaliseren van de Friesland Bank. Van belang is de visie van uw werkgever op de door haar gewenste professionalisering van de huidige medewerkers.

Geen ongelukken
Als CNV Dienstenbond gaan wij uit van de aanname dat het transitieproces vanwege de verdere professionalisering tot niet meer ongelukken zou moeten leiden dan nu al gebruikelijk is. Ook nu zullen er in de praktijk gevallen en situaties zijn die tot ongelukken leiden maar waarvoor een goede oplossing is gevonden.

Preventie
Wat ons betreft moet de nadruk van de afspraken rondom de sociale gevolgen van het transitieproces dus liggen in de preventieve sfeer. Kern is wat ons betreft de nadruk op employability-beleid waardoor de medewerker zo goed mogelijk voorbereid is op de komende ontwikkelingen door hun inzetbaarheid te optimaliseren. Als CNV Dienstenbond zetten wij in op concrete uitvoeringsbepalingen in de vorm van een hernieuwd Sociaal Statuut. Dat betekent dat u als medewerker bereid moet zijn om uzelf verder te verbreden en actief mee te werken aan uw eigen ontwikkeling. Van uw werkgever verwachten wij de rol van voortrekker, coach en inspirator waarbij werkgelegenheidbehoud voorop moet staan. Sterker, uw werkgever zou er naar ons idee goed aan doen om een vorm van werkgelegenheidsgarantie af te geven aan die medewerkers die aantoonbaar in actie komen en inderdaad meegaan in de cultuuromslag.

Geen beweging
Uiteraard begrijpen wij dat uw werkgever geen voorstander is van een werkgelegenheidsgarantie. Een werkgelegenheidsgarantie in deze tijd lijkt uit de mode en het zou ook contraproductief kunnen werken. Immers, medewerkers komen dan praktisch niet meer in beweging omdat de werkgever en niet zij voor nieuw werk moet zorgen. Daarnaast zal uw werkgever stellen dat het praktisch niet haalbaar is. Het is namelijk niet denkbeeldig dat door de inrichting van een efficiëntere organisatie er op bepaalde afdelingen minder formatieplaatsen zijn vereist waardoor niet alle medewerkers intern kunnen worden herplaatst.

Verdienen
Desondanks hechten wij sterk aan een dergelijk signaal naar medewerkers. In onze ogen begrijpen medewerkers heus wel dat een werkgelegenheidsgarantie niet betekent: zie je wel, ze mogen me niet ontslaan dus ik kan rustig achterover leunen. Dat is ook nu niet de gebruikelijke praktijk. Immers, u moet nu ook uw werkgelegenheid verdienen.
De woorden 'een werkgelegenheidsgarantie voor diegene die aantoonbaar in actie komt' geven al weer dat de door ons gevraagde werkgelegenheidsgarantie een voorwaardelijke afspraak is en dus geen onvoorwaardelijke afspraak. Het is dus de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de betreffende medewerker en uw werkgever om ervoor te zorgen dat de boventallige medewerker geplaatst wordt. En het hernieuwde Sociaal Statuut moet daarvoor de middelen verschaffen.

Vrijwillig vertrek
Wat we ons wel kunnen voorstellen is dat voor degene die vooraf of tijdens het transitieproces aangeeft de energie niet meer te hebben om mee te gaan in het proces, een vorm van vrijwillige vertrekregeling wordt afgesproken. Dit om beide partijen niet verder te belasten. De arbeidsrechtelijke consequenties daarvan moeten dan wel goed op elkaar worden afgestemd.

Spelregels
Uw werkgever heeft aangegeven het prettig te vinden dat we in april van dit jaar tot een inhoudelijk document kunnen komen zodat de spelregels voor het transitieproces op het personele vlak duidelijk worden. Werkgever en vakorganisaties hebben afgesproken dat ook de Ondernemingsraad bij het proces betrokken dient te worden, temeer die in de toekomst geconfronteerd zullen worden met allerlei deeladviezen over de organisatorische inrichting. Voor ons is het belangrijk dat zij weten in welke geest we tot bepaalde afspraken zijn gekomen en of in de praktijk de uitvoering daaraan voldoet.

Goede communicatie
Het transitieproces biedt zeker bedreigingen maar ook veel kansen temeer omdat een cliëntgerichte, efficiënte en innovatieve organisatie werkgelegenheid biedt en de inhoud van uw huidige functie ook zeker aantrekkelijker kan maken. Daarbij is het belangrijk dat de communicatie en informatie tussen medewerkers en werkgever, de medewerkers onderling, als tussen u, de ondernemingsraad en de vakorganisaties zo goed mogelijk verloopt. Wij vragen u dan ook nadrukkelijk ons deelgenoot te maken van uw kennis en oordeel binnen de Friesland Bank. Heeft u suggesties of aandachtspunten omtrent het transitieproces? Neem gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer (0512)583440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl

Tenslotte dit: U bent al lid van de CNV Dienstenbond uw collega wellicht niet. Informeer uw collega dan ook aan de hand van deze info, nog beter maak hem of haar lid.