Dienstenbond CNV

Grafimedia: wat te doen met de WAO-hiaat verzekering? 23-01-2006

Begin 2004 lagen er plannen van de regering om de WAO om te zetten in de WIA. Hiermee zou het WAO-hiaat vervallen. Voor de andere WAO-aanvullingen (WAO-kop en 50+) was toen volstrekt onduidelijk wat hiermee moest/kon gebeuren. De WAO-hiaatpremie wordt door werknemers betaald, de premies voor de WAO-kop en 50+ door de werkgevers.

In 2004 hebben de partijen bij de Grafimedia CAO (PCM was hier als lid van de NDP bij betrokken) besloten om de premies voor de WAO-aanvullingen te blijven innen. De reden om dit te blijven doen was dat niemand wist wat er definitief met de WAO zou gebeuren en wat we voor de WIA nodig hadden. Pas in de loop van 2005 is besluitvorming over de WIA definitief geworden.

Nul procent
De WIA is ingegaan op 29 december 2005. De premies zijn begin 2004 wel licht verlaagd. Begin 2005 wilden de werkgever dat de premies die zij betalen, op 0 procent zouden worden gezet. Wij hebben dat niet gedaan. Hierdoor is ook de WAO-hiaat premie niet op 0 procent gezet. Wij hadden hiervoor de volgende redenen:

* De WIA was nog steeds niet zeker.

* Wij hebben zeker nieuwe aanvullende verzekeringen nodig om de grootste ellende in de WIA voor de werknemers op te vangen.

De premie voor de WAO-hiaat is begin 2005 verlaagd van bijna 2 procent tot 1.58 procent. Dit is overigens geen premie over het gehele salaris, maar een premie over het maximale SV-loon (zon 3.500) minus het minimum loon (zon 1.300).

Aanvullende regelingen
Wij hebben ondertussen afgesproken dat we vanaf 1 januari 2006 de volgende vijf aanvullende WIA-regelingen gaan doen:


1. WGA-hiaat (voor de mensen die gedeeltelijke arbeidsgeschikt zijn, blijft een hiaat bestaan als er minder dan 50 procent van de verdiencapaciteit wordt benut), de werknemers betalen deze premie. Wij verwachten dat de premie 0.3 procent over max-SV minus het minimumloon gaat worden.

2. IVA-aanvulling tweede ziektejaar voor mensen die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt worden. (Aanvulling tot 100 procent van het salaris.)

3. Eerste jaar WIA-kop verzekering (aanvulling eerste WIA jaar tot 100 procent. Voor gedeeltelijk arbeidsgeschikte mensen naar rato).
4. Een regeling voor de mensen die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt worden verklaard. (Let wel dit zou wel eens een grote groep werknemers raken.)

5. Een WIA- excedent hiaat regeling voor de mensen die meer dan het max-SV loon verdienen (tot 90.000). De betrokken mensen betalen deze regeling zelf.
De verzekering onder 1 wordt betaald door de werknemers, onder 2, 3 en 4 door de werkgevers en onder 5 door de mensen die meer verdienen dan max-SV.

Premie
De premie die je nu voor de WAO-hiaat betaalt (1.58 procent) gaat per
1 januari 2006 naar (naar verwachting) 0.3 procent en wordt de WGA-hiaat aanvulling.
En dan de te veel betaalde premie over 2004 en 2005. Er is teveel betaald. Hoeveel is nog niet duidelijk, maar dat wat te veel is betaald gaat terug naar de werknemers. Van Achmea krijgen wij een verklaring waarin ze precies verantwoorden wat er teveel betaald is. Wij laten deze verklaring van Achmea controleren door de accountant. In 2004 en 2005 hebben we premie betaald waarvan een deel wel degelijk nodig is:

- risico voor de WGA-hiaat vanaf 2004 en 2005;
- indexatie opbouwen voor de WAO-hiaat;

- kosten Achmea.

Beschikbaarheid
Je kan dus niet zeggen dat alle premie beschikbaar is. Een deel is beschikbaar. In 2004 hebben we net geen 2 procent betaald, en in 2005 iets meer dan 1.5 procent. Let wel dit is betaald over het salaris tot maximaal het sociaal verzekeringsloon (3500) minus het minimumloon (1300).
Van Achmea hebben wij doorgekregen dat er naar verwachting 1.8 procent over het gemiddelde salaris over 2004 en 2005 te veel betaald is. (nogmaals, we hebben hier nog geen gecontroleerde verklaring van). Als de 1.8 procent wordt terugbetaald, dan gaat van hetgeen de werknemer krijgt belasting, premies etc af. Zeg 50 procent.

Terugbetalen
We weten nog niet hoe we gaan terugbetalen. We kunnen dit op twee manieren doen:

Een terugbetaling van hetgeen te veel betaald is. Een probleem is dat Achmea niet weet voor welke individuele werknemer wat betaald is. De premie wordt afgedragen door de werkgever aan Achmea. Die betaalt dus in één bedrag de premie van al de werknemers. We zouden het teveel betaalde terug kunnen storten aan de werkgever maar hoe komt dit geld dan terug bij de werknemers? En kom dit wel terug. En wat doe je met werknemers die vertrokken zijn of betrokken zijn bij een faillissement? Het terugbetalen geeft dus veel, niet op te lossen complicaties.

Wat meer voor de hand ligt is een premieverlaging voor de WGA-hiaat verzekering van 0.3 procent naar x procent gedurende een x aantal jaren totdat het teveel betaalde verrekend is. Eerlijk gezegd tendeert het wel deze kant op. Binnenkort wordt definitief besloten wat we gaan doen.

Vragen?
Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder de heer R. Leloux op telnr. (023)5651052 of email: r.leloux@cnvdibo.nl