Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Website cliëntondersteuningggz.nl in de lucht

Utrecht, 10 januari 2006 NIZW Sociaal Beleid en het Trimbos-instituut hebben de website http://www.clientondersteuningggz.nl gelanceerd. De website is bedoeld voor informatiesteunpunten die zich richten op mensen met psychische en psychosociale problemen. Op de site staan praktisch bruikbare instrumenten om de kwaliteit van dienstverlening te verbeteren. Ook is het mogelijk om ervaringen en tips uit wisselen en voorbeelden en goede ervaringen aan te dragen.

Doel van de website is het bevorderen van de kwaliteit van de dienstverlening in deze relatief jonge sector en het versterken van de positie van cliëntondersteuningsorganisaties. Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgen informatiesteunpunten te maken met gemeenten als opdrachtgever en financier én met concurrentie van andere organisaties. Daarmee wordt een sterke positie en een duidelijke profilering van informatiesteunpunten cruciaal.

Cliëntondersteuningsorganisaties vinden op de site onder andere kwaliteitscriteria en klachtenregelingen, functieprofielen, een scholingshandleiding, tips voor netwerkontwikkeling en werkprocesbeschrijvingen.
Daarnaast is er informatie te vinden over wat cliëntondersteuning is, welke organisaties zich met deze ondersteuning bezighouden en veel relevante links. De site bevat een actueel overzicht van rond de 40 organisaties die zich met cliëntondersteuning in de GGZ bezighouden. Tot en met april 2006 worden regelmatig instrumenten toegevoegd.

De website is gemaakt in het kader van het project Kwaliteitsimpuls cliëntondersteuning GGZ, van NIZW Sociaal Beleid en het Trimbos-instituut, in opdracht van het Ministerie van VWS. In dit project worden de bestaande instrumenten op het terrein van cliëntondersteuning in de geestelijke gezondheidszorg verzameld, op kwaliteit beoordeeld en zonodig verbeterd. Tijdens de looptijd van het project kunnen medewerkers van een steunpunt cliëntondersteuning vragen stellen aan Daniëlle Meije van het Trimbos-instituut, telefoon 030-2959 321 of dmeije@trimbos.nl). Ook specifieke wensen of suggesties zijn welkom.