Ingezonden persbericht


Lichtpaden van SURFnet6 markeren nieuw tijdperk voor het internet

Utrecht, 23 januari 2006 -Vandaag lanceert SURFnet haar nieuwe netwerk SURFnet6, waarmee universiteiten, onderzoeksinstellingen en hogescholen naast het 'normale' internetgebruik de beschikking krijgen over lichtpaden met snelheden tot 10 Gigabits per seconde. Het nieuwe netwerk is volledig toegerust om de groei van het internetverkeer van 750.000 studenten, onderzoekers en medewerkers van 180 instellingen de komende jaren aan te kunnen. SURFnet6 is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage uit het BSIK programma van de overheid waarin aardgasbaten worden gebruikt om de kennisinfrastructuur van Nederland te versterken. Het nieuwe netwerk biedt het Nederlandse onderzoek en onderwijs een uitstekende internationale uitgangspositie.

SURFnet6 is gerealiseerd in het GigaPort-project, een succesvolle publiek-private samenwerking waarin de Nederlandse overheid, de industrie en educatieve en academische instellingen samenwerken om de nationale kennisinfrastructuur te versterken. Kees Neggers, directeur SURFnet en projectleider GigaPort: SURFnet6 is een illustratie van wat een vruchtbare samenwerking tussen hoger onderwijs en bedrijfsleven voor Nederland kan betekenen.

Wat zijn lichtpaden?

SURFnet6 geldt wereldwijd als een bijzonder netwerk omdat het naast de volledige internetfunctionaliteit ook lichtpaden biedt. SURFnet6 wordt daarom een hybride netwerk genoemd. Een lichtpad is een rechtstreeks netwerkpad van de ene naar de andere computer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van routers, maar wordt een tijdelijk of permanent pad over glasvezelkabels uitgestippeld. Verkeer dat via een lichtpad loopt, komt onderweg geen ander verkeer tegen en kan daarom direct - zonder onderbrekingen - naar de eindbestemming gaan. Lichtpaden zijn interessant voor het uitwisselen van grote hoeveelheden wetenschappelijke gegevens en voor hoge kwaliteit video bijvoorbeeld in de zorg. SURFnet6 is het eerste nationale onderzoeksnetwerk dat op deze hybride manier is ingericht.

Welke nieuwe toepassingen maakt SURFnet6 mogelijk?

Twee voorbeelden van toepassingen die reeds in gebruik zijn genomen:
- Very Long Baseline Interferometry (VLBI) is een techniek die astronomen in staat stelt objecten in het heelal met bijzonder hoge resolutie waar te nemen. Via de lichtpaden van SURFnet6 worden vanuit JIVE in Dwingeloo de datastromen van buitenlandse telescopen met elkaar verbonden. Hierdoor wordt een telescoop gesimuleerd ter grootte van een continent en zelfs de aarde.
- Avans Hogeschool heeft vestigingen in Breda, Tilburg en ´s Hertogenbosch. Deze locaties zijn onlangs door middel van lichtpaden met elkaar verbonden waardoor een netwerk ontstaat waarop iedereen plaatsonafhankelijk kan werken. De drie grote voordelen zijn de lage kosten, de hoge performance en veiligheid.

Publiek-private samenwerking

SURFnet6 is tot stand gekomen in samenwerking met de industriële partners Nortel, Avici Systems en Telindus. Avici Systems levert de routers in de kern van het nieuwe netwerk. Telindus verzorgt de installatie van alle apparatuur en het onderhoud. Het Canadese Nortel is leider van het consortium en levert de geavanceerde optische en ethernetapparatuur. Wim te Niet, Vice-president Carrier Networks Benelux and Nordics, Nortel: We zijn er trots op voor een innovatieve netwerkorganisatie als SURFnet een netwerk te hebben ontwikkeld dat wereldwijd toonaangevend is. De netwerkconcepten die in SURFnet6 zijn toegepast en beproefd, vormen een blauwdruk voor de manier waarop de grote telecom operators in de toekomst hun multi-service netwerken zullen uitrollen.

Meer informatie over de nieuwe generatie toepassingen dankzij SURFnet6: www.surfnet.nl

Over SURFnet

SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ongeveer 180 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. SURFnet vertaalt de nieuwste technologie in nieuwe en betere communicatiediensten om te voorzien in de groeiende behoefte van gebruikers aan hoogwaardige netwerkverbindingen. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

Toelichting snelheid lichtpaden

Met SURFnet6 hebben gebruikers de mogelijkheid om een aansluiting op het internet te krijgen van 10 Gigabits per seconde. Dat betekent dat het netwerk vele malen sneller is dan de interne verbinding in een computer tussen geheugen en harddisk: computers kunnen via dit netwerk sneller met elkaar gegevens uitwisselen dan dat ze met hun eigen harddisk kunnen communiceren. Het netwerk zal daardoor een andere rol krijgen in onderzoeksprocessen, maar ook het elders opslaan van gegevens via het netwerk wordt nu een aantrekkelijke optie. Door voor dit soort toepassingen lichtpaden te gebruiken kan het overige internetverkeer altijd ongehinderd worden afgewikkeld.

Beeldmateriaal

Op de website van het GigaPort-project (http://www.gigaport.nl/info/persinfo/av-materiaal.jsp) is beeldmateriaal beschikbaar dat de werking van het nieuwe netwerk illustreert. Op aanvraag is een animatie over SURFnet6 beschikbaar. Hieruit zijn verschillende stilstaande beelden te zien op de website.

Meer informatie:

Mariska Herweijer
SURFnet
mariska.herweijer@surfnet.nl
030- 2305305 / 06-20493265

of

Stefan de Krijger
Pleon Amsterdam
020-4874000