maandag 23 januari 2006
SBR
SBR-brochure brengt helderheid in weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag
SBR heeft een brochure ontwikkeld over de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag. Met de introductie van de gelijknamige brochure wil SBR een eind maken aan de begripsverwarring die er op dit gebied nog altijd heerst. Onduidelijkheid over de begrippen en de voorzieningen die moeten worden genomen, leiden in de praktijk tot brandgevaarlijke gebouwen. De brochure biedt een stapsgewijze bepalingsmethode voor de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag.
Bijna veertien jaar geleden deed de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag haar intrede in de Nederlandse wetgeving. Het begrip werd voor het eerst gehanteerd in het Bouwbesluit van 1992. De eisen beogen dat een beginnende brand tot een bepaalde omvang beperkt blijft. Daartoe wordt er gewerkt met zogenaamde 'brandcompartimenten'. Als er in een gebouw brand zou uitbreken, dient deze beperkt te blijven tot één of meer brandcompartimenten. De eis wordt uitgedrukt in minuten: 20, 30 of 60 minuten.
In de praktijk blijkt het begrip voor de gebruikers nog moeilijk te doorgronden, laat staan toe te passen. De bouw blijkt moeite te hebben om beide begrippen te interpreteren. Mede daardoor worden vraagtekens gezet bij de hoge kosten om gebouwen brandveilig te maken. Daarom heeft SBR het initiatief genomen gebruikers beter te informeren over de twee afzonderlijke begrippen en hun onderlinge samenhang.
In de brochure 'Weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag' ligt het accent op de toepassing van het begrip in het kader van het Bouwbesluit. De weerstand moet worden bepaald via de NEN-norm 6068. Allereerst wordt nog een keer verduidelijkt wat het verschil is tussen branddoorslag en brandoverslag, termen die in de praktijk nogal eens door elkaar worden gehaald: branddoorslag is de branduitbreiding van de ene naar de andere ruimte die niet via de buitenlucht gaat, brandoverslag is de uitbreiding van de brand die wel via de buitenlucht verloopt.
Stapsgewijze bepaling
Vervolgens wordt de gebruiker bij de hand genomen om stapsgewijs de 'weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag' te bepalen. Een toepassingsvoorbeeld illustreert de berekening van de samengestelde weerstand, met behulp van een computerprogramma. Ook specifieke moeilijkheden bij de vaststelling komen aan de orde.
De brochure 'Weerstand tegen BrandDoorslag en BrandOverslag' kan worden besteld bij SBR, per e-mail: verkoop@sbr.nl. Via internet bestellen kan ook; klik hier.
Redactie: als u meer wilt weten over dit persbericht, kunt u contact opnemen met Anja van Stam, communicatiemedewerker van SBR, tel. 010 206 59 59.
Stichting Bouw Research