Gemeente Aalten


23-01-2006
afval

AFVAL

DIFTAR; EEN TUSSENBALANS
Sinds 1 januari 2005 werken we in het Aaltense deel van onze gemeente met het Diftarsysteem. De resultaten na een half jaar waren veelbelovend. Er werd maar liefst 43% minder gft-afval ingezameld en de hoeveelheid restafval was met 21% afgenomen. Nu we op een jaar Diftar zitten, blijkt dat we de goede resultaten uit het eerste halfjaar hebben kunnen doorzetten. De afvalcijfers zij nog niet allemaal binnen, maar over heel 2005 is naar verwachting 1.200.000 kilo gft-afval en 730.000 kilo huishoudelijk afval minder ingezameld dan in 2004. Daarvoor wil ik u een groot compliment geven! De verminderde hoeveelheid afval heeft gevolgen voor de afvalstoffenheffing. U betaalt tenslotte per keer dat u de afvalcontainer aan de weg zet. Minder afval leidt tot minder ledigingen en dat leidt weer tot lagere kosten! Op de afvalstoffenheffing die binnenkort bij u in de bus valt, kunt u precies zien hoe vaak u de rest- en de gft-container in 2005 heeft aangeboden. Voor het merendeel van de Aaltenaren valt deze rekening lager uit dan in 2004 aangezien per huishouden de restcontainer circa 14 keer en de gft-container circa 7 keer wordt aangeboden. Afvalpreventie en betere afvalscheiding betekent dus niet alleen milieuwinst, maar zal voor de meeste inwoners van Aalten ook positief in de portemonnee merkbaar zijn.
Voor sommigen komt de afvalstoffenheffing echter hoger uit dan voorheen. Voor hen de uitdaging om te proberen het aantal aanbiedingen omlaag te krijgen. Bijvoorbeeld door bij de aankoop van producten kritisch te kijken naar de hoeveelheid verpakkingsmateriaal en door waar mogelijk nog beter te scheiden Tips om te besparen vindt u in de afvalwijzer en op www.rova.nl.
Laten we er met z'n allen voor gaan om de goede resultaten in de komende jaren voort te zetten. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het ons lukt! Heeft u naar aanleiding van deze brief vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Milieu van de gemeente Aalten, telefoonnummer (0543) 493123. Met al uw vragen over afval kunt u terecht bij de klantenservice van ROVA, telefoonnummer 038 427 37 77 of info@rova.nl.
Met vriendelijke groet,
W. Oort-Löwenthal

Wethouder Milieu

VASTVRIEZEN GFT-AFVAL
Het is winter en dit brengt met zich mee dat het 's nachts kan gaan vriezen. Zelfs de eerste paar graden vorst kunnen ervoor zorgen dat Groente-, Fruit- en Tuinafval vastvriezen in de GFT-container. Daardoor kunnen medewerkers van huisvuilinzamelaar Ter Horst de container niet (goed) ledigen. Helaas kunnen ze daar niets aan doen. TIPS
Om het probleem te voorkomen, hebben wij de volgende tips voor u:
· Doe een papierenzak in de GFT-container voordat u de GFT-resten erin gooit (alleen bij vorst).

· Laat het natte GFT-afval extra goed uitlekken voordat u het in de container gooit.

· Plaats de container zo mogelijk, bijvoorbeeld de nacht voordat de container geledigd gaat worden, op een beschutte vorstvrije plek, bijvoorbeeld in een schuurtje/garage.

· Probeer de vastgevroren klomp los te wrikken, bijvoorbeeld door met een hark of schop tussen de wand en de GFT-klomp te trekken of te steken.
CONTAINER OP TIJD AAN DE STRAAT
Met name in de wintermaanden zijn er huishoudens die de GFT-container minder aanbieden. Dit heeft tot gevolg dat de inzamelroute sneller gereden kan worden, waardoor de vuilniswagen soms wel één of twee uur eerder bij u voorbij kan komen dan dat u gewend bent. Let hierop en zorg dat u uw container op tijd aan de weg hebt staan, zodat u altijd op tijd bent.