Gemeente Maastricht

De zeven verdwenen poorten van Maastricht

Afbeelding Aan het einde van de negentiende eeuw was Maastricht omringd door een hoge stadsmuur met 38 rondelen en zeven stadspoorten. Direct daarbuiten lag een imposant stelsel van lunetten, bastions en andere buitenwerken. In 1867 besliste Koning Willem III dat Maastricht niet langer als vestingstad dienst zou doen. De stadspoorten, muren en andere verdedigingswerken werden in rap tempo gesloopt. Weinig is behouden gebleven. Wel bewaard zijn dertig bijzondere `fotogrammen' van de laatste dagen van Maastricht als vestingstad. De (toentertijd enige) Maastrichtse fotograaf Theodor Weijnen maakte tussen 1867 en 1874 een unieke fotoserie van de Maastrichtse stadspoorten en middeleeuwse muren.

Tentoonstelling

Van 22 januari t/m 5 maart 2006 toont Centre Céramique - in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) en Wijk Ontwikkelings Maatschappij Belvédère (WOM Belvédère) - de uitvergrote foto's van Weijnen en, vertelt met oude kaarten, teksten, tekeningen, maquettes en lezingen, het verhaal van de hoogtijdagen én het einde van de vestingstad Maastricht.

Bovendien zijn ruim 25 originele afdrukken van Weijnen in vitrines te zien en zijn er diverse maquettes van de geslechte stadspoorten te bekijken. Tevens heeft Centre Céramique de primeur met de presentatie van de complete en metersgrote maquette die de vestingwerken van Maastricht laat zien, in de meest omvangrijke vorm van vlak voor 1867. De tentoonstelling geeft een uniek beeld van hoe Maastricht er uit zag toen de poorten nog iedere nacht op slot gingen.

Lezingen/rondleidingen

In het kader van de tentoonstelling organiseren Centre Céramique en Wijk Ontwikkelings Maatschappij Belvédère (WOM Belvédère) meerdere lezingen en rondleidingen in Centre Céramique en Infocentrum Belvédère. Hierbij worden verrassende verhalen verteld over de vestingstad, de foto's van Weijnen en de tentoongestelde maquettes. In de vitrine van het Infocentrum zijn ook een aantal panelen te zien waarop het vestingverleden van Belvédère getoond wordt.

Meer informatie

> www.centreceramique.nl
> www.belvedere-maastricht.nl