Ingezonden persbericht
Nieuws op www.wijninfo.nl
Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum, nr. 36 jaargang 2006
Door René van Heusden
Australië: Rooien tegen overproductie
De Australische wijnbouwsector kampt na jaren van ongebreidelde expansie met een stagnerende afzet. En bijgevolg met een 'grape glut', een overaanbod aan druiven. Het probleem heeft zich de afgelopen tijd vooral doen voelen bij druiventelers, die ofwel genoegen moesten nemen met minimumprijzen ofwel hun fruit niet verkocht kregen. Australische wijnbedrijven hebben momenteel een onverkochte voorraad wijn van naar schatting een miljard liter. Vandaar dat vanuit de branche inmiddels voorstellen zijn gedaan om wijngaarden te gaan rooien. Het zou daarbij met name moeten gaan aan druiven voor rode wijn, zoals... cabernet sauvignon! Een ander gevolg van het overaanbod is een neerwaartse prijsdruk in het basis- en middensegment.
Europa: Distillatie
Frankrijk heeft bij de Europese Unie voor de campagne 2005-2006 'slechts' 1,5 miljoen hectoliter wijn aangemeld voor distillatie. Daarvan komt 1,2 miljoen hectoliter uit Languedoc en Roussillon. Dit volume blijft opmerkelijk ver achter bij de eerder voorgestelde 2 à 3 miljoen hectoliter die volgens insiders noodzakelijk zou zijn om de oververzadigde Franse wijnmarkt te corrigeren en gezond te maken. De terughoudendheid bij producenten is mogelijk toe te schrijven aan de vrij bescheiden geachte vergoeding van 2,48 ¤ per graad alcohol per hectoliter. Niettemin sturen andere belangrijke wijnproducerende EU-landen zoals Spanje en Italië veel grotere hoeveelheden wijn naar distilleerderijen. Voor de campagne 2005-2006 gaat het in Italië om ongeveer 5 miljoen hectoliter, in Spanje zelfs om tussen 6 en 7 miljoen hectoliter.
Europa: Frankrijk en België kampioenen in mousserend
Naar waarde gemeten komt driekwart van alle uitgevoerde Europese mousserende wijnen Frankrijk. In 2004 werd voor 970 miljoen euro aan dit type wijnen geëxporteerd. Frankrijk was daarbij goed voor een aandeel van 740 miljoen euro, op ruime afstand gevolgd door Italië met 110 miljoen en met pas als derde Spanje met 70 miljoen euro. Ook binnen de EU is Frankrijk afgetekend marktleider met 1120 miljoen euro, wat overeenkwam met een marktaandeel van 73%. Spanje was tweede met 200 miljoen euro (13%) en Italië derde met 140 miljoen (9%). De grootste afnemers van bubbels binnen de EU waren het Verenigd Koninkrijk (500 miljoen euro, Duitsland (310 miljoen euro), België (160 miljoen euro) en Italië (130 miljoen euro). Omgerekend naar de bevolking betekent dit dat België afgetekend Europees nummer 1 is als importeur van mousserende wijnen.
Frankrijk: Nieuwe appellation Côtes de Bordeaux
In Bordeaux bestaan ver gevorderde plannen om vijf bestaande appellations onder te brengen in één overkoepelende nieuwe A.O.C. Het gaat hierbij om de zogeheten Côtes-appellations: Côtes de Bourg, Côtes de Blaye, Côtes de Castillon, Côtes de Francs en Premières Côtes de Bordeaux. De nieuwe verzamelnaam zou Côtes de Bordeaux moeten worden, met toevoeging van het specifieke deelgebied.
Het concept doet denken aan Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam, zoals bijvoorbeeld Cairanne. De voornaamste motivatie voor deze stap is om het voor de consument wat makkelijker begrijpbaar te maken.is om gemeenschappelijke eigenschappen te benadrukken dan geografische verschillen. Voor de Côtes geldt dat ze allemaal van de Rechteroever komen en in hoge mate gebaseerd zijn op de merlotdruif. De Côtes zijn samen goed voor 16% van het totale volume binnen Bordeaux, maar slechts 15% ervan wordt uitgevoerd. Meer export is dus gewenst. Wanneer alles volgens plan verloopt, zou het INAO dit jaar nog zijn fiat moeten geven aan het voorstel. Een complicerende factor is alleen de opstelling van de belangrijkste Côtes-appellation, Côtes de Bourg die - voorlopig - niet wil meedoen.
Frankrijk: Gedeeltelijk verbod op chaptalisatie in Vouvray en Montlouis
De appellations Vouvray en Montlouis, beide van toepassing op zogeheten 'vins moelleux', gaan het toepassen van chaptalisatie voor dit type wijnen inperken. Dit gebeurt in het kader van de door het INAO voor alle Franse appellations gevraagde herziening van de decreten. Montlouis wil iedere vorm van verrijking verbieden voor most met een potentieel alcoholgehalte boven 15,5°. In concreto betekent dit dat een moelleux met 12° reële alcohol plus 50 gram restsuiker dus niet meer gechapataliseerd zou mogen worden. In Vouvray lijkt men iets rekkelijker en neigt men naar een beperking van de chaptalisatie voor most met een potentieel alcoholgehalte boven 10° en een volledig verbod boven 15°. Voor alle duidelijkheid: serieuze producenten verzetten zich al jaren tegen het chaptaliseren van moelleux wijnen.
Hongarije: Forse daling productie in 2005
Hongarije heeft in 2005 een stuk lagere opbrengst gehad dan normaal het geval is. Het volume bleef steken op minder dan 3 miljoen hectoliter in plaats van bijna 5 miljoen in 2004. De verklaring hiervoor ligt in een opeenvolging van ongunstige meteorologische omstandigheden, te beginnen met een strenge winter met vorstschade en een ongewoon nat voorjaar. Ook de kwaliteit was in 2005 niet al te denderend. Het goede nieuws is dan weer dat de export met 620.000 hectoliter stabiel bleef.
Oostenrijk: Minder wijn uitgevoerd in 2005
De uitvoer van Oostenrijkse wijnen kende in 2005 een lichte daling in volume met 3% en kwam uit op 72 miljoen liter. De waarde bleef met 83,5 miljoen euro ongeveer gelijk. Een even interessant als positief gegeven is de spectaculaire stijging van de verkoop van gebottelde wijnen (+35%) en de daarmee samenhangende daling in de verkoop van bulkwijnen (-25%). Grootste buitenlandse afnemer was en bleef Duitsland met 56%, op de tweede plaats gevolgd door de Tsjechische Republiek met 29%.
Zuid-Afrika: Warm begin van oogst 2006
Al in de eerste week van januari is in Zuid-Afrika een begin gemaakt met de pluk voor de oogst 2006. Het ging hierbij uitsluitend om chardonnay, bestemd voor de productie van mousserende wijn. Een en ander gebeurde in de regio Robertson. Het begin van de pluk viel enkele dagen vroeger dan normaal als gevolg van de hoge temperaturen van de afgelopen weken. De warmte heeft niet alleen tot een snelle rijping geleid, maar, in combinatie met sterke zuidoostenwinden, ook tot het uitbreken van diverse bosbranden. Al sinds de Kerstdagen wordt het Boland, de streek met wijngebieden als Paarl, Franschhoek en Stellenbosch hierdoor geplaagd, zij het dat de schade hoofdzakelijk beperkt gebleven is tot de fynbosvegetatie.
Zuid-Afrika: Oogstverwachting 2006
Volgens de meest recente schattingen zal de oogst van wijndruiven in Zuid-Afrika (inclusief die voor druivensap, concentraat en basiswijn voor gedistilleerd) in 2006 rond de 1.283.850 ton komen te liggen. Dit betekent een groei van 10% ten opzichte van 2005, met de aantekening dat de oogst 2005 wel 11,1% kleiner was dan die van 2004. Naar verwachting zal de wijnoogst dit jaar op ruim 990 miljoen liter uitkomen, gebaseerd op een gemiddelde van 774 liter per ton druiven.
Het uitbotten van de stokken verliep over het algemeen voorspoedig, behalve bij shiraz. De weersomstandigheden waren aan het begin van het groeiseizoen zeer goed, maar begin november braken veel knoppen van vroege rassen af door een stormachtige wind. Dit leidde tot een ongelijke groei, vooral bij merlot en de al eerder geplaagde shiraz.