GroenLinks

Debat toekomst Europese Unie krijgt impuls

Europese Grondwet 21 januari 2006

Hoe verder na het Franse en Nederlandse nee tegen de Europese Grondwet? Het Europees Parlement gaf deze week een impuls aan het debat over de toekomst van de Europese Unie. Helaas koestert een meerderheid van de europarlementariërs nog steeds de illusie dat de Grondwet in haar huidige vorm van kracht kan worden.

Na de verwerping van de Grondwet in de Franse en Nederlandse referenda, medio vorig jaar, stelde de EU een `denkpauze' in. Het Europees Parlement heeft nu een aantal voorstellen aangenomen om deze pauze beter te benutten. De voorstellen zijn ontwikkeld door de Oostenrijkse Groene Johannes Voggenhuber en de Britse liberaal Andrew Duff. Zij pleiten onder meer voor een Europawijd debat over een aantal cruciale vraagstukken die in de referendumcampagne boven zijn komen drijven en waarover de Grondwet onvoldoende duidelijkheid schiep. Het gaat om kwesties als het doel van de Europese integratie, de grenzen van de EU, het Europese sociale model en de rol van Europa in de wereld. Het Europees Parlement heeft zich voorgenomen om het voortouw te nemen bij dit debat, door samen met de nationale parlementen een reeks conferenties te organiseren.

Al op de eerste conferentie, in mei 2006, wil het Europees Parlement van de Franse en Nederlandse parlementen horen hoe zij de huidige constitutionele crisis denken op te lossen. "Het wordt dus tijd dat de Tweede Kamer zich een idee gaat vormen over een procedure om tot betere Europese spelregels te komen", constateert GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. "Vrijwel iedereen is het erover eens dat de huidige regels van het Verdrag van Nice niet voldoen."

Een beter verdrag is alleen al nodig om toekomstige uitbreidingen van de EU mogelijk te maken. "Roemenië en Bulgarije, waarmee al een toetredingsverdrag is gesloten, kunnen we er nog wel bij hebben. Maar het Europees Parlement stelt terecht dat de opname van landen als Kroatië en Turkije niet mogelijk is op basis van de huidige verdragsregels," vindt Buitenwegs collega Joost Lagendijk.

Miskenning
Tegen de wil van de rapporteurs Voggenhuber en Duff sprak het Europees Parlement ook de hoop uit dat de Grondwet alsnog in ongewijzigde vorm van kracht wordt. Dat is een miskenning van de Franse en Nederlandse referendumuitslag, vinden Buitenweg en Lagendijk. "Het is ondenkbaar dat de verworpen Grondwet nogmaals aan de kiezers of het parlement wordt voorgelegd. Bovendien hebben de Franse en Nederlandse referenda aangetoond dat de Grondwet geen overtuigend antwoord gaf op het wijdverbreide wantrouwen tegen Europa. Er moet dus een beter verdrag komen."

De onwil van een meerderheid van de afgevaardigden om afscheid te nemen van de huidige tekst van de Grondwet was voor de beide GroenLinksers reden om zich te onthouden bij de eindstemming over de parlementsresolutie. Zij legden daarbij onderstaande stemverklaring af.

GroenLinks zal op haar congres van 11 februari een voorstel lanceren om, aan het eind van de denkpauze, tot een verdragsherziening te komen die een maximale betrokkenheid van burgers waarborgt.
---

Stemverklaring van Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk:

"De denkpauze over de Europese Grondwet wordt tot nu toe eerder gekenmerkt door stilte dan door debat. Met deze resolutie doet het parlement een verdienstelijke poging om het debat vlot te trekken. Maar de resolutie spreekt ook de wens uit dat, als resultaat van de denkpauze, de huidige tekst van de Grondwet behouden kan blijven. Dat is naar onze mening illusoir en onwenselijk. Daarmee wordt geen recht gedaan aan de verwerping van de Grondwet door de Franse en Nederlandse kiezers. Helaas heeft het parlement op dit punt de waarschuwing van zijn rapporteurs, Duff en Voggenhuber, in de wind geslagen. Daarom hebben wij ons onthouden bij de eindstemming over de resolutie.

De denkpauze moet worden benut om overeenstemming te bereiken over een zo
democratisch mogelijke procedure voor een nieuwe verdragsherziening. Want het Franse en Nederlandse nee tegen de Grondwet was zeker geen ja voor het huidige Europa."

«