Gemeente Capelle a/d IJssel

Monumentale en waardevolle bomen in kaart gebracht

Monumentale en waardevolle bomen vragen om extra bescherming. Daarom heeft de gemeente Capelle aan den IJssel twee lijsten samengesteld waarop deze bomen staan: een monumentale bomenlijst en een waardevolle bomenlijst. Deze bomenlijsten zijn opgesteld in samenwerking met betrokken Capellenaren.

De lijsten geven inzicht in het aantal bijzondere en/of beeldbepalende bomen in de gemeente. In de loop der tijd kunnen er op de lijst bomen bijkomen of van de lijst gehaald worden. Er worden nu eenmaal wel eens nieuwe bijzondere bomen geplant en bomen kunnen ziek worden of doodgaan. Om de lijsten actueel te houden, worden ze één keer in de 5 jaar opnieuw doorgenomen en vastgesteld.

Particuliere bomen

Op dit moment staan er 113 monumentale bomen op de lijst, waarvan 62 exemplaren op particulier terrein staan. Op de lijst van waardevolle bomen staan 299 exemplaren. Hiervan staan 39 bomen op particulier terrein. De lijsten zijn nog voorlopig. Particuliere eigenaren kunnen tegen de aanwijzing bezwaar maken.

Regels

Monumentale en waardevolle bomen mogen niet zomaar gekapt worden. Ook moeten ze natuurlijk goed onderhouden worden. Er zijn randvoorwaarden opgesteld voor het onderhoud en behoud van de bomen. Zo mogen de bomen niet zodanig gesnoeid worden dat de huidige vorm aangetast wordt of dat de boom het niet overleefd. Er mogen ook geen ophogingen plaatsvinden binnen de kroon van de boom.

Bent u eigenaar van een monumentale en/of waardevolle boom? U krijgt dan automatisch bericht van de gemeente met uitgebreide informatie.

U kunt hier de monumentale bomenlijst en de waardevolle bomenlijst downloaden. Tevens kunt u bij het Informatiecentrum terecht voor deze lijsten. Ook de informatie over de randvoorwaarden voor het behoud en onderhoud met betrekking tot de monumentale bomenlijst en de waardevolle bomenlijst kunt u hier inzien of downloaden door met de muis op de betreffende link te klikken.