Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Spanning rond nucleair programma Iran

Uitzenddatum: Wo. 18 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Adi Tal

Mahmoud Ahmadinejad

De nucleaire ambities van Iran zorgen voor toenemende spanning. Hoe groot is de dreiging voor aartsrivaal Israël? Komt er een moment dat het land, net als bij de aanval op een Iraakse kernreactor 25 jaar geleden, overgaat tot actie? In Netwerk een interview met twee Israëlische veiligheidsdeskundigen over de dreiging van Iran.

Kernwapens
Iran zet sinds begin dit jaar zijn nucleaire programma voort. De regering in Teheran zegt dat de nucleaire activiteiten alleen zijn bedoeld voor civiele toepassingen. Onder andere de EU, de VS en Israël zetten daar echter vraagtekens bij. Die landen vermoeden dat Iran kernwapens ontwikkelt. Ook het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) en Rusland hebben zorgen over het Iraanse kernprogramma.

Ahmandinejad
Vooral in Israël kijkt men zeer argwanend naar Iran. Eind vorig jaar deed de Iraanse president Ahmadinejad gespierde uitspraken over Israël. Zo zei hij dat Israël van de kaart geveegd moest worden. Ook trok hij de holocaust openlijk in twijfel.

Osirak
Uit voorzorg gaf premier Sharon van Israël december vorig jaar het leger de opdracht om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke aanval op Iraanse nucleaire installaties. In 1981 voerde de Israëlische luchtmacht een geslaagde aanval uit op Osirak, een Iraakse nucleaire reactor. Die omstreden aanval zorgde ervoor dat het Iraakse atoomprogramma feitelijk werd beëindigd.

Roep om actie
Nu het vermoeden groeit dat Iran werkt aan kernwapens, wordt in Israël de roep om actie steeds sterker. De aanval op Osirak bewijst dat een dergelijke preventieve aanval mogelijk is, maar tegenstanders wijzen er op dat de situatie in Iran veel gecompliceerder is dan de situatie destijds in Irak.

Beveiligd
Het Iraakse atoomprogramma beperkte zich tot één reactor, die niet beveiligd was tegen luchtaanvallen. Iran heeft zijn nucleaire installaties verspreid over het land en die worden onder meer met luchtafweer verdedigd tegen aanvallen. Ook zijn de installaties ingegraven om bescherming te bieden tegen bombardementen.

Hezbollah
Indertijd kon Irak niet terugslaan, maar Iran zou een Israëlische aanval kunnen vergelden. Het is niet zeker of Iran over ballistische raketten beschikt die Israël kunnen bereiken, maar dat is niet de enige dreiging. Hezbollah, een terrorististische organisatie in Libanon, wordt door Iran gesteund in zijn strijd tegen Israël. Als dat land een aanval uitvoert op Iran, zal Hezbollah die aanval vrijwel zeker vergelden met massale raketaanvallen op Israël.

Oorlog
Tenslotte is elke aggressieve actie van Israël buiten de eigen grenzen riskant. De instabiele situatie in het Midden-Oosten zou kunnen escaleren tot een oorlog in de regio.

Uitzending
In Netwerk interviews met Uzi Dayan, voormalig veiligheidsadviseur van de Israëlische regering, Reuven Pedatzur, strategisch analist van de universiteit van Tel Aviv en de Amerikaanse oud-bewindvoerder van Irak, Paul Bremer. Zij geven hun visie op hoe er gereageerd moet worden op het nucleaire programma van Iran.