Gemeente Almere

Mensenwensen in blauwgroen Almere

Almeerders zijn trots op hun stad en niet in de laatste plaats door de ruime aanwezigheid van het groen en het water in de stad. Waar je ook komt en waar je ook kijkt, er is altijd water, een park, een bos of een natuurgebied in de buurt. Maar hoe trots zijn de Almeerders precies? Wat vinden zij van de parken en de stranden? Hoe vaak bezoeken ze de bossen? En wat ontbreekt er nog?

Het antwoord op deze vragen is bepalend voor de verdere ontwikkeling van groene gebieden en wateren van Almere. Daarom heeft de gemeente in de zomer van 2005 onderzoek gedaan onder de inwoners: hoe waardeert u het Almeerse groen en water; en bent u tevreden hierover? De uitkomsten van het onderzoek zijn representatief voor de totale Almeerse bevolking.

Opvallende uitkomsten

* Almeerders maken veel gebruik van het groen en het blauw. Ze waarderen de gebieden positief.

* Hoe dichter het groen of het water bij de woning ligt, hoe meer het gebruikt of bezocht wordt.

* Inwoners vinden de waterrijke gebieden het meest aantrekkelijk.
* Opvallend is dat het blauw en groen in de wijk een lagere beoordeling krijgt dan het groen en water buiten de eigen wijk.
* 55-plussers waarderen het blauw en groen hoger dan door de jongeren

* De Almeerders zijn redelijk tevreden over de inrichting (beplanting). De gebieden zijn afwisselend genoeg en er bestaat voldoende ruimte voor de natuur.Alleen in de parken en op de stranden zou hier wat meer aandacht aan besteed mogen worden.
* Opvallend is dat de Almeerders natuur met name associëren met waterrijke natuurgebieden (zoals de Lepelaarplassen) en buitendijks water.

De gemeente gebruikt de resultaten uit het onderzoek bij de uitwerking van het programma Almere Blauwgroene Stad. Een korte impressie van de uitkomsten én het complete rapport Mensenwensen in blauwgroen Almere is te vinden op www.almere.nl/blauwgroenestad, onder het kopje Mensenwensen in blauwgroen Almere. U zult nog voor verrassingen komen te staan.