Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 323 59 92
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 11 januari 2006 060117R

Wijkaanpak Kolpingbuurt werpt vruchten af

Het leven in de Nijmeegse Kolpingbuurt is er de afgelopen jaren een stuk prettiger op geworden. Dat blijkt uit een uitgebreide evaluatie van de verschillende inspanningen die de afgelopen jaren in deze buurt zijn verricht. Toch kampen nog steeds relatief veel wijkbewoners met hardnekkige problemen. Het college van burgemeester en wethouders wil de komende jaren dan ook op de ingeslagen weg voortgaan om van de Kolpingbuurt een 'gemiddelde volksbuurt' te maken.

De Nijmeegse Kolpingbuurt kampt al jaren met omvangrijke en hardnekkige problemen. Hoge werkloosheid, laag opleidingsniveau, gezondheids- en opvoedingsproblemen, (drugs)overlast, vandalisme en relatief veel voorkomende criminaliteit. Reden voor de gemeente Nijmegen in 2002 met het project Onze Buurt Aan Zet te beginnen. Hiervoor werd ook subsidie van het Rijk en de Europese Unie ontvangen. In totaal is er de afgelopen jaren 1,1 miljoen euro in de wijk geïnvesteerd.

Het project kenmerkt zich vooral doordat het de buurtbewoners zelf bij de te nemen maatregelen betrekt. De buurt is er zichtbaar door opgeknapt. De verloedering is verminderd en veel bewoners zijn actief in het nieuwe buurtcentrum 'De Inloop'. Er is een fitnessclub opgezet en de buurtbewoners richtten pleintjes en speeltuintjes in. Ook de jongeren kregen een plek. Tegelijkertijd werden bewoners die overlast veroorzaakten aangepakt en werden jongeren die dreigden te ontsporen begeleid. Ook werd de vestiging van probleemhuishoudens voorkomen door aan nieuwe huurders eisen te stellen: ze moesten een inkomen uit werk hebben en mochten geen crimineel verleden hebben. Bij deze aanpak is nauw samengewerkt met bewoners, woningcorporatie Talis, de politie en maatschappelijke organisaties als maatschappelijk werk, Tandem (welzijnswerk) en Bureau Jeugdzorg.

Meer dan de helft van de Kolpingbewoners (55 procent) vindt dat de wijk er door deze aanpak ook daadwerkelijk op vooruit is gegaan. Door het project kregen vijf buurtbewoners een baan en werden er maar liefst zeventig vrijwillig actief in het buurtcentrum. De belangrijkste winst zit volgens de onderzoekers echter in de verbeterde verstandhouding tussen de buurtbewoners onderling, maar ook tussen bewoners en gemeente, politie en hulpverleningsinstanties.

Het onderzoek laat echter ook zien dat er nog steeds relatief veel bewoners van de Kolpingbuurt kampen met hardnekkige problemen. Gezondheids- en opvoedingsproblemen, drugsgebruik en criminaliteit trekken nog steeds een zware wissel op het niettemin verbeterde sociale klimaat. Het college van burgemeester en wethouders wil dan ook doorgaan op de ingeslagen weg. De bestuurders vrezen dat als er nu niet wordt doorgepakt, de behaalde resultaten weer teniet worden gedaan. Het is ook duidelijk dat nu de eerste verbeteringen zijn bereikt, de hulpverleners en politie op de meer hardnekkige problemen stuiten. Op onderdelen zal de aanpak daar dan ook op worden aangepast.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380