LEI

biolandbouw moet verschillen in visies koesteren

17 jan 2006
Onderdeel: LEI

De biologische landbouw kan verder groeien door goed in te spelen op de verscheidenheid aan visies en behoeften bij zowel consumenten als producenten. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen UR in een drietal rapporten over de positie en groeimogelijkheden van de biologische landbouw.

Mensen met een voorkeur voor biologische producten hebben daarvoor uiteenlopende motieven. Dat geldt zowel voor consumenten als producenten. De studie Visies op biologische landbouw gaat in op die verschillen en op hun betekenis voor de ontwikkelingsmogelijkheden van de sector. Centraal staan vier mensbeelden, die van elkaar verschillen waar het de opvattingen betreft rond 'individueel of collectief' en 'materieel of immaterieel'. In aansluiting daarop kunnen vier soorten productie- en afzetketens worden onderscheiden, die elk min of meer langs de denklijn van één van die mensbeelden zijn georganiseerd: de verantwoorde keten, de berekenende keten, de behoudende keten en de unieke keten.

De verantwoorde keten haalt momenteel de grootste omzet. De betrokkenen bij deze keten hechten vooral aan de idealen en de manier van produceren van de biologische landbouw. Zij kopen en verkopen bij voorkeur via natuurvoedingswinkels.

De berekenende keten heeft de grootste groeimogelijkheden. De belangrijkste kritische succesfactor is daarbij het klein houden van het prijsverschil met 'gangbaar' voedsel Ook in de andere biologische ketens speelt de prijs overigens wel degelijk mee.

In de behoudende keten speelt de band met de maatschappelijke omgeving een belangrijke rol. Deze keten probeert zich dan ook te verankeren in de regio, door diensten rond natuur en landschap te combineren met huisverkoop van eigen producten of streekproducten.

De unieke keten is per definitie klein van omvang. Hij wil de op genot ingestelde consument bedienen met exclusieve, smaakvolle en vernieuwende producten.

Â

De praktijk blijkt deze mensbeelden te herkennen. Door de vier verschillende ontwikkelingslijnen met ieder een eigen accent te benutten, kunnen bedrijven en ketens hun groeimogelijkheden versterken. De onderzoekers adviseren de sector dan ook om veel meer dan tot nu toe de verscheidenheid in alle schakels van de keten te benutten en te organiseren, zij het met behoud van de gemeenschappelijke doelstellingen.


____________________________


* Visies op Biologische Landbouw; verscheidenheid bij gelijke intentie. (Samenvattende brochure)

* Zicht op de plantaardige biologische keten. Rapport 2.05.06
* Zicht op dierlijke biologische ketens. Rapport 2.05.11
* Groei van de biologische landbouw; Kwantitatieve analyse met een systeemdynamisch model. Rapport 5.05.10

Â


Contact
Marieke Meeusen
marieke.meeusen@wur.nl
070 3358340