Ingezonden persbericht


Middagdebat rond het nieuwe boek van Grimbert Rost van Tonningen

Op 17 januari 2006 organiseert Direction in Utrecht het grote middagdebat rond het nieuwe boek van Grimbert Rost van Tonningen, "Uitverkoren maar niet bevlogen". Deelnemers gaan onder leiding van Prof. dr. Pieter Klaas Jagersma (Nyenrode) in debat over de aanbevelingen in dit spraakmakende boek. Volgens Rost van Tonningen staat voorop dat wij een andere leiderschapscultuur nodig hebben, waarin wij kansen scheppen voor leiders die van hun vak houden, visie hebben, verantwoordelijkheid durven nemen, een team kunnen motiveren en innovatie daadwerkelijk nastreven. Anders kunnen wij ons niet overeind houden in de wereldeconomie. De aanbevelingen die verder worden gedaan om het bedrijfsleven en het Nederlandse politieke klimaat te dynamiseren zijn vooral investeren in onderwijs en onderzoek, infrastructuur, betere woningen, duurzaamheid, veiligheid en integratie. Om dit te kunnen financieren is een diepgaande sanering noodzakelijk van te luxe fiscale en sociale voorzieningen. Polder instituten als onder andere de SER, VNO-NCW met meer dan 200 bestuurders, de Eerste Kamer en provinciebesturen moeten worden afgeschaft om Nederland weer slagvaardiger te maken. Een andere belangrijke en volgens de auteur zeer noodzakelijke maatregel is het afschaffen van het unieke Nederlandse 'Two Tier Board' governance systeem en de vele (stuur)groepen binnen bedrijven.

De economische groei in Nederland blijft, met 0,9 procent in het derde kwartaal, weer achter ten opzichte van andere Europese landen, maar dramatisch vergeleken met de VS om niet te spreken van China en India. De investeringen in het onderwijs liggen op een vergelijkbaar niveau met bijvoorbeeld ontwikkelingsland Mexico. Volgens recent onderzoek is Nederland uit de toptien van meest innovatieve economieën verdwenen. Volgens een ander onderzoek van Twynstra Gudde zijn Nederlandse managers ontevreden over zichzelf. Ze vinden zichzelf niet het goede voorbeeld geven voor hun werknemers, en ze vinden dat ze te weinig passie voor de zaak uitstralen. Hoe doorbreken wij nu het bleke en verstarde leiderschap en kunnen we aanhaken met andere succesvollere economieën?

Grimbert Rost van Tonningen zegt hierover: "Nederland moet in debat gaan en soms pijnlijke maatregelen durven nemen. Veel leiders in Nederland in ons tijdperk gedragen zich alsof zij bijna door een hogere macht voor hun topfunctie zijn voorbestemd, terwijl zij de passie en de gedrevenheid om hun vak uit te oefenen grotendeels missen. Daardoor ontstaat bleek en verstard leiderschap zonder veel visie. Het motiveert te weinig, er ontstaat geen inspiratie bij medewerkers, bevolking en andere betrokkenen om iets wezenlijks tot stand te brengen.

Juist nu Nederland staat voor grote internationale uitdagingen om concurrerend te blijven en onze welvaart te behouden is dit een grote handicap, waar wij dringend iets aan moeten doen. Nederland houdt niet van leiders, wij wapenen ons er tegen door colleges, inspraak en adviesorganen. Wie bij ons zijn hoofd boven de korenmaat uitsteekt heeft grote kans dat die wordt afgehakt, wat bij onze leider Oldebarnevelt in de zeventiende eeuw ook daadwerkelijk gebeurde."

Tijdens de bijeenkomst zoekt Grimbert het debat over de huidige situatie met het eroderende poldermodel en de ongeloofwaardige politieke elite, de neergang van de zich uitverkoren wanende 'old boys' ofwel de meeste huidige Nederlandse topmanagers en de opkomst van de (buitenlandse) CEO in het bedrijfsleven.

--------------------------------