Provincie Overijssel

Alternatief gedwongen opsluiting probleemjongeren

Gedeputeerde Staten van Overijssel stellen een bedrag van ⬠93.361,-- beschikbaar voor het proefproject Intensief Ambulante Justitiële Jeugdzorg. Dit project biedt acht jongeren, die in de Justitiële Jeugdinrichting De Sprengen verblijven, een alternatief. In plaats van een langere gesloten opname, krijgen deze jongeren in de laatste fase van het hulpverleningstraject professionele begeleiding in hun thuissituatie. Het proefproject, de eerste in Overijssel, wordt uitgevoerd door Stichting Commujon-LSG (Leo Stichting Groep) en de Justitiële Jeugdinrichting De Sprengen in Wapenveld en Zutphen en duurt tot eind 2006.

Jongeren met ernstige gedragsproblemen kunnen door de kinderrechter in een justitiële instelling geplaatst worden wanneer zij tegen zichzelf of de samenleving beschermd moeten worden. Ervaring leert echter dat de kans op terugval in oud gedrag groot is zodra een jongere weer thuis of zelfstandig woont. Doel van het proefproject is om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Daarom worden belangrijke personen uit de sociale leefomgeving (buurt, school) van de jongere betrokken bij het handhaven van het aangeleerde gewenste gedrag. De combinatie van jeugd- en justitiële zorg levert in deze situaties een meerwaarde op. De jongere verandert met en in zijn sociale omgeving. Naar verwachting vervalt hierdoor nog maar 30% van de jongeren in hun oude gedrag, terwijl zonder deze nazorg 50% opnieuw in de fout gaat.

Gedeputeerde Gert Ranter, verantwoordelijk voor Zorg en Participatie in Overijssel: âDeze specifieke groep probleemjongeren moet zo lang als nodig, maar ook zo kort als wenselijk opgesloten worden. Met dit project kan er ervaring opgedaan worden met een alternatief voor opsluiting en daar werken wij als provincie graag aan meeâ.

Jongeren met ernstige gedragsproblemen die verblijven in een jeugdinrichting vallen nu nog onder de verantwoording van het ministerie van Justitie, maar komen mogelijk vanaf 1 januari 2007 onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van VWS. In de toekomst, naar verwachting in 2012, worden de provincies verantwoordelijk voor het leveren van passende zorg. De provincie Overijssel loopt door deelname aan het proefproject alvast vooruit op deze overdracht.