Verbond van Verzekeraars

Politiek als risicofactor

Politieke instabiliteit is een steeds grotere risicofactor voor het investeringsklimaat. Dat concludeert Aon op basis van de nieuwe risicokaart 2006, die onlangs werd gepubliceerd. En ook al is in 23 landen de risicoclassificatie een beetje beter geworden ten opzichte van verleden jaar daar zakendoen blijft buitengewoon gevaarlijk omdat de risicos gecompliceerder zijn geworden.

Aon heeft dit jaar voor de derde keer een risicokaart uitgegeven waarop te zien is waar je als investeerder veel of weinig risico loopt en wat de aard is van de risicos. Uit de politieke en economische risicokaart blijkt dat juist falende politiek een dramatische toename van het investeringsrisico vormt, terwijl het terreurrisico over het geheel genomen niet is afgenomen.

Aanvoer onder druk
De globalisering van olie en gas zorgt ervoor dat politieke instabiele landen deel gaan uitmaken van de aanvoerketen van natuurlijke grondstoffen. Zo kan de olie- en gasinvoer uit landen in Centraal-Azië die via pijleidingen naar ons toekomen, makkelijk worden ingezet voor politieke druk: gewoon door even een paar kranen dicht te draaien. Volgens Aon zijn de politieke risicos juist in de genoemde gebieden het grootst. De grotere onafhankelijkheid van Rusland en de invloed van de (politieke) islam dragen bij aan de interne instabiliteit. Bovendien grenzen deze landen aan de meest risicovolle gebieden ter wereld op dit moment: Iran, Pakistan en Afghanistan.

Onteigening mogelijk?
Ook in andere delen van de wereld ziet Aon zorgelijke ontwikkelingen, zoals het landonteigeningsprogramma van Robert Mugabe in Zimbabwe en de opkomst van de linkse regeringen in Zuid-Amerika. Daar zijn onteigening van bedrijfsmiddelen en herzieningen van bestaande contracten absoluut denkbaar.

Politieke onrust
Aon houdt er rekening mee dat politiek geweld in Israël, onrust onder Braziliaanse arbeiders en bijvoorbeeld een crisis in het financiële systeem in China kunnen zorgen voor aanzienlijke risicos in de aanvoerketen.

Verzekerd!, januari 2006