Delta Lloyd/OHRA stappen in vroegdiagnostiek

Creative venue

Nieuwe aanpak voor preventie en vroegdiagnostiek van ziekten straks voor elke Nederlander toegankelijk
DELTA LLOYD/OHRA STAPPEN IN VROEGDIAGNOSTIEK

Amsterdam, 12 januari 2006 - OHRA en Delta Lloyd bieden als eerste verzekeraars in Nederland hun verzekerden de mogelijkheid van vroegdiagnostiek: een geïntegreerde gezondheidscheck om belangrijke en veel voorkomende ziekteprocessen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes eerder te signaleren en zo vroegtijdige behandeling mogelijk te maken. Deze gezondheidscheck is ontwikkeld door het Amsterdamse NIPED instituut. Delta Lloyd Groep waartoe beide verzekeraars behoren biedt als werkgever eerst haar eigen medewerkers de mogelijkheid hieraan deel te nemen. Volgende maand start een grootschalige proef in samenwerking met een tweetal grote Nederlandse ondernemingen, klanten van OHRA en Delta Lloyd. Hierbij zijn rond de tweeduizend werknemers betrokken. Bij gebleken succes zal het concern beginnen met het breed aanbieden van de nieuwe systematiek voor preventie en vroegdiagnostiek. Allereerst binnen bestaande collectieve contracten, daarna zijn individueel verzekerden aan de beurt.

Beide zorgverzekeraars hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het NIPED Instituut in Amsterdam (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics), dat samen met de top van de Nederlandse medische wereld een innovatieve preventieve aanpak ontwikkeld heeft. Centraal in deze aanpak staat het zogenaamde PreventieKompas: een laagdrempelige jaarlijkse gezondheidscheck voor Nederlanders die hun gezondheid 'op koers' willen houden. Het PreventieKompas bestaat uit een digitale vragenlijst, een lichamelijk onderzoek en een laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting. De gegevens worden door de centrale NIPED computer geanalyseerd en in een persoonlijk GezondheidsPaspoort vertaald. Op basis van de resultaten wijst het NIPED PreventieKompas strikt vertrouwelijk de persoonlijke weg naar preventieve maatregelen, en stelt de indicatie voor eventueel aanvullend onderzoek en/of behandeling. De nieuwe geïntegreerde aanpak richt zich op veel voorkomende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diverse vormen van kanker, maar ook op stressklachten en depressie.

Doorbraak in de zorg
Hugo Keuzenkamp, directeur OHRA Zorg & Inkomen meent dat 'vroegdiagnostiek voor elke Nederlander' een ware revolutie kan ontketenen in de wijze waarop de gezondheidszorg thans is georganiseerd: efficiëntere behandelingen, lagere verwachte behandelkosten en meer quality of life. 'De mogelijkheden die NIPED nu biedt op het gebied van vroegdiagnostiek vereist dat de verzekeraars dit product snel omarmen. Zij kunnen vanuit hun visie op de zorgontwikkelingen in Nederland heel pragmatisch dit soort grote veranderingen initiëren, in eerste instantie via collectieve contracten bij werkgevers. Zo bereik je namelijk snel een grote groep Nederlanders. NIPED past overduidelijk in onze zorgvisie voor de komende jaren. Wij als verzekeraars zijn dan ook bereid de behandelkosten die voortvloeien uit de vroegdiagnose onvoorwaardelijk te vergoeden. We verwachten veel van de pilot projecten die op stapel staan.'

Preventiekans voor iedereen is een 'must'
'Preventie moet veel meer aandacht krijgen in onze gezondheidszorg', aldus Keuzenkamp. 'Het is voor iedereen volstrekt normaal om zich regelmatig bij de tandarts te laten controleren om tandbederf te voorkomen. Met de rest van ons lichaam zijn we daar blijkbaar nog niet aan gewend. Dat is zonde. Er gaat veel geld naar therapieën in de laatste fase van het leven en daar moeten we zeker niet op gaan besparen. Maar tegelijkertijd staat vast dat door een doordachte aanpak een aantal belangrijke aandoeningen of daarmee samenhangende risicoprofielen in een veel eerder stadium kunnen worden gediagnosticeerd en dus veel effectiever kunnen worden behandeld. Dat is niet alleen pure winst voor de gezondheidszorg maar levert ook een bijdrage aan een hogere kwaliteit van leven'.

Meer objectiviteit en tijdigheid
NIPED oprichter en kankeronderzoeker dr. Coen van Kalken: 'We zijn er in de geneeskunde vaak te laat bij. Mensen gaan begrijpelijkerwijs meestal pas naar de dokter als ze ergens last van krijgen, maar klachten treden pas laat in het natuurlijke beloop van veel ziekteprocessen op. Juist op het gebied van de (vroeg)diagnostiek gaan de ontwikkelingen heel snel. NIPED heeft een medisch onderbouwde aanpak ontwikkeld om samen met de bestaande gezondheidszorg meer aandacht te kunnen geven aan dit steeds belangrijker wordende gebied'.

Delta Lloyd en OHRA willen graag snel en vooral intensieve ervaring opdoen met preventie en vroegdiagnostiek en de mogelijkheden onderzoeken om huisartsen en bedrijfsartsen - de eerstelijns gezondheidszorg - hierbij als CheckPoint voor het PreventieKompas te betrekken en te ondersteunen. 'Wij denken dat dit kan leiden tot meer objectiviteit in de behandeling in de eerstelijn en tot meer tijdigheid in verwijzingen naar gespecialiseerde artsen', aldus Keuzenkamp. 'Daarnaast zijn we zeer gecharmeerd van de laagdrempeligheid van het concept. Een regelmatige medische check is namelijk niet alleen zinvol voor het hoger management, maar voor elke werknemer. NIPED heeft een uiterst efficiënt model ontwikkeld dat de nu nog zo kostbare medische check voor iedereen toegankelijk maakt. Dat spreekt ons als brede verzekeraar aan.' Volgens de zorgverzekeraars is er ook bij werkgevers grote belangstelling voor vormen van preventief medisch ingrijpen. 'Het omlaag brengen van de kosten van ziekte, verzuim en snelle reïntegratie blijven onverminderd hoog op de agenda van de Nederlandse overheid, de werkgevers staan'.

Draagvlak werkgevers essentieel
Werkgevers kunnen met een methode als het NIPED PreventieKompas tegen relatief lage kosten meerwaarde bieden aan alle werknemers, mits zij natuurlijk mee willen doen. Er zal immers altijd een groep mensen zijn die niet gemotiveerd is om aan de eigen gezondheid te werken. Het PreventieKompas maakt het mogelijk om niet alleen de hoogste managementregionen jaarlijks te onderwerpen aan, veelal dure, gezondheidschecks.

'De geneeskunde staat de komende jaren voor grote veranderingen. Naast de ziekenzorg zal er steeds meer aandacht komen voor 'Gezondheidszorg' in de meest letterlijke zin', voegt een gedreven Coen van Kalken nog toe. Hij is zeer content met het commitment van beide zorgverzekeraars. 'Onze inzet is uiteraard om het PreventieKompas voor een groot publiek toegankelijk te maken. Dus staan we voor de uitdaging het proces van vroegdiagnostiek op gang te krijgen en draagvlak te creëren. De initiatieven die Delta Lloyd en OHRA nu zelf nemen en de investeringen die zij plegen bij een aantal collectieve klanten kunnen een vliegwiel op gang brengen'.

Volgens Van Kalken is het PreventieKompas gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten over ziekteprocessen en factoren die de gezondheid bevorderen of bedreigen. Het NIPED werkt met een eigen onderzoeksteam van artsen en wetenschappers die de medische ontwikkelingen op de voet volgen. Ook heeft het NIPED een landelijke wetenschappelijke adviesraad. Hierin zitten vooraanstaande vertegenwoordigers uit verschillende relevante vakgebieden en academische centra die het NIPED adviseren.

Professor Chris Meijer, hoogleraar Pathologie, voorzitter van de Medische raad van NIPED en verbonden aan het VU Medisch Centrum: 'Al jaren hou ik me bezig met onderzoek naar vroegdiagnostiek voor baarmoederhalskanker. Het staat vast dat als deze relatief zeldzame ziekte eerder ontdekt wordt, ze heel goed te behandelen is. Hier is een bevolkingsonderzoek voor opgezet. Hetzelfde geldt echter voor meer vormen van kanker, maar ook voor de hart- en vaatziekten, diabetes en andere aandoeningen, die veel voorkomen. Het is een goede zaak voor de gezondheidszorg dat er nu één aanpak is ontwikkeld, waarin op een wetenschappelijk onderbouwde wijze naar al die processen kan worden gekeken.

Ook Professor Ron Peters, cardioloog in het AMC Ziekenhuis, is lid van de medische raad van NIPED: 'Het hartinfarct is niet het begin van een ziekte maar veel meer een laat stadium van het proces dat we atherosclerose of aderverkalking noemen. Er kan veel op het gebied van medische en niet-medische preventie van de veelvoorkomende groep aandoeningen die hier het gevolg van zijn. Preventie moet in Nederland op een verantwoorde manier veel beter gestructureerd worden. De NIPED aanpak kan daar mijns inziens een belangrijke bijdrage aan leveren.

Huisarts Roel Blanken uit Voorhout geeft aan: 'Ik besteed in mijn praktijk veel tijd aan het beantwoorden van vragen over de mogelijkheden van preventie en vroegdiagnostiek. Het leeft enorm, maar het is een lastige materie en het ontbreekt tot heden aan een structurele aanpak die opgezet en uitgevoerd wordt door de eerstelijns gezondheidszorg zelf. Het NIPED systeem voorziet mogelijk in deze belangrijke behoefte, die ook de huisarts helpt omdat de praktijkondersteuner veel van het werk zelfstandig kan uitvoeren.'

NIPED is een initiatief van NDDO-directeur Coen van Kalken samen met cardioloog Roderik Kraaijenhagen en de NDDO Research Foundation en heeft net als de inmiddels internationaal werkende NDDO organisatie (ontwikkeling van nieuwe kankertherapieën) een innovatieve publiekprivate structuur: een kenniscentrum onder de NDDO Research Foundation ten behoeve van onderzoek, congresactiviteiten en een bedrijfsmatige tak voor de ontwikkeling en marketing van kennisproducten, zoals het PreventieKompas.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Persvragen en woordvoering:

OHRA en Delta Lloyd
Marianne de Bruijn 020 4525225 / 06 14441398

NIPED
Dr. Coen van Kalken 020 5171551 / 06 53668008