Den Haag, 12 januari 2006
PvdA creëert tienduizenden banen
De Partij van de Arbeid wil op korte termijn tienduizenden extra banen creëren voor mensen die niet zelfstandig een baan kunnen verwerven op de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit het rapport "Investeren in participatie, een sociaal-democratisch perspectief op arbeidsmarktbeleid", dat PvdA Tweede-Kamerlid Jet Bussemaker donderdag 12 januari samen met Hans Spigt (wethouder te Dordrecht) heeft gepresenteerd. De extra banen voorkomen niet alleen uitkeringsafhankelijkheid, maar bieden mensen ook de kans via werk eventuele armoede te ontgroeien.
In de private sector schept de PvdA ruimte voor 25.000 investeringsbanen voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgevers krijgen per investeringsbaan ¤8.250 subsidie per jaar, mits zij garant staan voor scholing en zij een vast dienstverband in het vooruitzicht stellen. Daarnaast geeft de PvdA de publieke sector een impuls met 8½ duizend schoolconciërges, zorgondersteuners en toezichthouders. Ook voor deze banen komen alleen mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt in aanmerking.
Ook neemt de PvdA maatregelen om werkloze jongeren zo snel mogelijk naar werk te leiden. Op dit moment is ruim een op de acht jongeren tot 25 jaar werkloos. Jongeren die niet binnen een half jaar zelf werk hebben kunnen vinden, krijgen een jongerenontwikkelingsbaan. Zij ontvangen een vergoeding en een aanvullende scholing. Deelname is verplicht. Doorstroming naar regulier werk is het einddoel. Werkgevers die jongeren een volledige of bijna volledige baan aanbieden, hoeven geen premies voor WW, ziektewet en WAO/WIA meer te betalen. Dit voordeel kan oplopen tot ¤2.000 per jongere. Dit vergroot de kansen op werk.
Verder brengt de PvdA de markt voor persoonlijke dienstverlening tot bloei. Door vergrijzing, hogere arbeidsparticipatie en toename van het aantal tweeverdieners neemt de behoefte toe aan boodschappendiensten, interieurverzorging en tafeltje-dekje-service. Om nieuwe werkgelegenheid te doen ontstaan stelt de PvdA persoonlijke dienstverlening vrij van BTW-heffing, wordt regelgeving vereenvoudigd en de aftrek van sociale premies mogelijk gemaakt.
Andere maatregelen uit het PvdA-rapport vergroten de werkgelegenheid voor mensen die zijn aangewezen op de sociale werkvoorziening, voor arbeidsgehandicapten en voor herintreders. Ook geeft de PvdA gemeenten meer vrijheid om zonder belemmerende regelgeving bijstandsgerechtigden duurzaam aan werk te helpen, onder andere met verruiming van mogelijkheden om te investeren in scholing.
De PvdA vindt dat iedereen de plicht heeft zoveel mogelijk in het eigen inkomen te voorzien. Maar waar mensen, bijvoorbeeld door lichamelijke, psychische of sociale beperkingen niet kunnen voldoen aan de productiviteitseisen die de markt stelt, dient de overheid zorg te dragen voor aanvullende arbeid.
Sinds het aantreden van het eerste kabinet-Balkenende heeft de regering jaar in jaar uit gesneden in het budget voor arbeidsmarktbeleid. Talloze instrumenten om laagopgeleiden aan werk te helpen zijn verdwenen. Ook heeft de regering aangekondigd de toegang tot de sociale werkvoorziening (SW) sterk te willen beperken. Door deze opeenstapeling van bezuinigingen vallen veel mensen tussen de wal en het schip van sociale werkbedrijven enerzijds en de reguliere arbeidsmarkt anderzijds. Mede hierdoor is de armoede in Nederland in de afgelopen jaren toegenomen. De PvdA biedt nieuw perspectief.
Partij van de Arbeid
Partij van de Arbeid