Erasmus MC


12-01-2006: Sterfte op wachtlijst voor levertransplantatie te voorkomen?

Moet de ziekste patiënt op de wachtlijst voor levertransplantatie altijd bovenaan geplaatst worden of zijn er andere criteria denkbaar? Dit is een van de onderwerpen uit het proefschrift "Heterotopic and orthotopic liver transplantation in man" waarop S. de Rave deze week promoveerde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Het huidige systeem voor de verdeling van donorlevers stelt dat de ziekste patiënt het eerst aan de beurt is, maar kent slechts twee categorieën van ziekte-ernst. Omdat bijna altijd twee of meer patiënten met dezelfde urgentie bovenaan de wachtlijst staan, wordt in de praktijk de volgorde op de wachtlijst door de wachttijd bepaald. Een nadeel van dit systeem is dat mensen gedurende de wachttijd overlijden omdat onvoldoende rekening wordt gehouden met de ernst van hun ziekte.
De Rave onderzoekt of een meer nauwkeurige indeling te maken is voor ziekte-ernst. Hij baseert zich op het Amerikaanse systeem.

Op grond van bloeduitslagen worden punten toegekend. Het totaal aan punten bepaalt hoe ziek een patiënt is en daarmee welke plaats deze krijgt toegekend op de wachtlijst. Mocht iemand gedurende de wachttijd ineens nog zieker worden, dan krijgt hij of zij een hoger aantal punten en kan transplantatie met meer voorrang plaatsvinden. Zo kan de sterfte op de wachtlijst verminderd worden. Overigens geldt deze indeling niet voor patiënten met acuut leverfalen, die altijd voorgaan.

De Rave kijkt in zijn onderzoek behalve naar het principe van ziekte-ernst ook naar andere factoren en vertaalt deze in een nuttigheids- en eerlijkheidsprincipe. Bij het nuttigheidsprincipe wordt gestreefd naar het meest gunstige resultaat van levertransplantaties voor de samenleving als geheel. Bij het eerlijkheidsprincipe is het doel een gelijke verdeling van de ziektelast, die bepaald wordt door ernst en duur van de ziekte. De Rave concludeert dat de oplossing voor de wachtlijstproblematiek gezocht moet worden in een combinatie van deze drie uitgangspunten.