Gemeente Harlingen

Maritieme Academie Harlingen krijgt nieuwe thuishaven 12-1-2006
De Maritieme Academie Harlingen kampt al jaren met gebrek aan ruimte. Daarom heeft het bestuur van de Noordzee onderwijsgroep in samenwerking met het Nova College opdracht gegeven aan Lokhorst BV uit Beverwijk om nieuwbouw te realiseren naast het huidige pand. Penta Architekten uit Harlingen en Overbeek en Tromp Architectuur uit Joure hebben hiervoor tekeningen gemaakt. De plannen worden donderdag 12 januari tijdens de raadscommissie aan de gemeenteraad van Harlingen gepresenteerd.

De Maritieme Academie is op dit moment gehuisvest in de voormalige Rijks-HBS. Dit gebouw staat op de lijst van Rijksmonumenten. Het gebouw is te klein voor het aantal leerlingen en bovendien niet geschikt voor de machines van het zware praktijkonderwijs. De binnenplaats van de school wordt al een aantal jaren gebruikt voor noodlokalen. Ook worden tijdelijke ruimten gehuurd in partycentrum Trebol. Niet alleen is er gebrek aan leslokalen, maar ook de internaatvleugels zijn overvol. Ook op het terrein van de voormalige A.C.W. Schefferschool staan een aantal noodunits waar 30 leerlingen van de bovenbouw in bivakkeren.

De bedoeling is dat in het Rijksmonument op de begane grond de onderbouw van het VMBO onderwijs wordt gesitueerd. Op de verdieping komen 33 slaapkamers voor de leerlingen van de bovenbouw. Per zes leerlingen een eetkeuken en een sanitaire unit. De structuur en gangen van het monument blijven onaangetast.
Op de plek van de voormalige Schefferschool komt een nieuw gebouw van
+/- 2400 m² bruto vloeroppervlak. Het ontwerp vertoont gelijkenis met een schip. Op de begane grond komen de theorie- en praktijkruimten. Op de eerste verdieping alleen theorielokalen voor het MBO onderwijs. Zodra het nieuwe gebouw klaar is zal het Maritieme Academie 200 VMBO leerlingen en 150 MBO leerlingen kunnen huisvesten. In de nieuwbouw worden rond een dubbel hoge hal de ruimtes van de directie georganiseerd. Hier komt ook de hoofdingang van het totale gebouwencomplex van de Maritieme Academie Harlingen. Het gebouw zal ontsloten worden vanaf de Almenumerweg zodat de toegangen aan de Paul Krijgerstraat komen te vervallen.
De verwachting is dat de eerste paal vóór 1 augustus 2006 de grond ingaat en dat vanaf 1 augustus 2007 het nieuwe gebouw in gebruik zal worden genomen.