Universiteit Twente

Sneller droog dankzij scherpe nanokanaaltjes

Scherpe hoek zorgt voor snelle waterafvoer

Door veel scherpe groefjes aan te brengen in een poreus voorwerp, droogt dat veel sneller dan zonder deze minieme inkepingen. Het vocht verdampt dan niet aan de binnenkant van het voorwerp om dan in de dampvorm naar buiten te gaan, maar wordt via de groefjes naar buiten weggezogen waar het pas verdampt. De `droogsnelheid' is dan ook niet afhankelijk van de luchtvochtigheid ter plaatse. Dit biedt aantrekkelijke mogelijkheden in bijvoorbeeld de koeling van chips of in sneller drogende kleding. Onderzoekers dr. Jan Eijkel en prof. Albert van den Berg, verbonden aan het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de Universiteit Twente, beschrijven deze resultaten in Physical Review Letters.

Het geheim van het snelle droogmechanisme zit in de scherpte van de groefjes. Om dit te onderzoeken hebben de onderzoekers buisjes gemaakt die niet meer dan 72 nanometer diep zijn, twee tot drie micrometer breed en vier millimeter lang (de lengte is ongeveer 150.000 maal de doorsnee). Het buisje is dus niet rond maar afgeplat, en een verdere bijzonderheid is dat het aan weerszijden eindigt in heel scherpe groefjes met een hoek van slechts zeven graden. Dit scherpe groefje blijkt water snel te kunnen afvoeren: het water in het buisje wordt via dit groefje naar de uitgang van het kanaal getransporteerd. Pas dáár verdampt het, en niet in het buisje zelf. Hoewel de onderzoekers tot nu toe met een `gesloten' buisje hebben gewerkt, stellen zij dat een eenvoudiger inkeping ook volstaat: het gaat vooral om de scherpe hoek.

Van boven naar beneden: een rij nano-buisjes van verschillende dikte, een dwarsdoorsnede van een buisje en een close-up van de scherpe hoek

Kleding en heatpipes

Op deze manier kan het droogproces vele honderden malen sneller plaatsvinden dan door normale verdamping aan het oppervlak. Ook bij een hoge relatieve luchtvochtigheid, waarbij normaal gesproken nauwelijks verdamping optreedt, blijft het droogproces via de nanokanalen zijn snelheid behouden. Dat maakt de aanpak aantrekkelijk voor bijvoorbeeld nieuwe vezels voor kleding, of voor koeling. De gebruikelijke heatpipes voor koeling werken met water, dat aan het hete uiteinde verdampt en aan het koele eind weer condenseert. Het gecondenseerde water moet weer kunnen terugstromen naar het hete uiteinde. Als dat niet snel genoeg gaat en het hete uiteinde uitdroogt, beperkt dat de koelmogelijkheden drastisch. De scherpe hoek kan de snelheid en de hoeveelheid water flink verhogen. De huidige micro-heatpipes hebben hoeken van 70 graden, met de scherpe hoeken zijn volgens de onderzoekers veel betere koelprestaties te boeken: er kan meer water door het kanaal en de kans op uitdrogen is kleiner.

Het water verzamelt zich in de scherpe hoek en wordt naar buiten getransporteerd

Contactpersoon voor de pers: ir. Wiebe van der Veen, tel (053)4894244, email w.r.vanderveen@utwente.nl

Top
Laatst gewijzigd op 12-01-2006 12:32:56 door Webmaster