Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


CCV publiceert Handreiking cameratoezicht

Titel
CCV publiceert Handreiking cameratoezicht

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) publiceert op 12 januari de Handreiking Cameratoezicht. Deze handreiking geeft ondersteuning aan de wet Cameratoezicht op openbare plaatsen die naar verwachting eind januari 2006 gedeeltelijk in werking treedt. Met deze wet kan de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid verlenen om voor een bepaalde duur cameratoezicht op openbare plaatsen uit te voeren. De Handreiking Cameratoezicht is bedoeld voor gemeenten en andere partijen die bij de toepassing van cameratoezicht mogelijk betrokken zijn: de politie en het Openbaar Ministerie. Het gaat hierbij om toezicht op de openbare orde en veiligheid en uitdrukkelijk niet om camera's die primair voor opsporing en vervolging worden gebruikt.

In de publicatie staat een omschrijving van de wet en de doelstellingen ervan. Daarnaast wordt ingegaan op de effecten van cameratoezicht, de kosten die ermee gemoeid zijn en de wijze waarop gemeenten toezicht kunnen implementeren, uitvoeren en evalueren. Uitgangspunt van de publicatie is om in te spelen op de behoeften en de vragen die leven in de praktijk. De handreiking bevat twintig veelgestelde vragen en een beschrijving van de rollen en verantwoordelijkenheden van de verschillende partijen. Tevens worden aanbevelingen gedaan en mogelijke scenario's geschetst. Het CCV heeft hierbij nauw samengewerkt met onder andere de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het College Bescherming Persoonsgegevens.

Cameratoezicht wordt in de afgelopen jaren steeds meer toegepast in de particuliere en private sector. Op dit moment maken ongeveer honderd gemeenten gebruik van camera's op openbare plaatsen. Met het toenemend gebruik is de behoefte ontstaan naar duidelijke richtlijnen in verband met privacy. De wet Cameratoezicht op openbare plaatsen, het nieuwe artikel 151c van de Gemeentewet, voorziet hierin. De handreiking biedt gemeenten houvast en maakt een efficiënte en uniforme samenwerking tussen alle partijen mogelijk.

De wet- en regelgeving voor Cameratoezicht op openbare plaatsen is door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorbereid. Achtergrond van de regelgeving is het belang van rechtszekerheid voor de burger en het creëren van wettelijke grondslagen voor mogelijke inbreuken op de privacy. Het CCV is verantwoordelijk voor het beheer en adequate en uniforme uitvoering van de richtlijn en heeft hiertoe ondermeer beoordelingsrichtlijnen opgesteld om duidelijke prestatie-eisen te stellen aan camerasystemen (zie persbericht CCV van 23 november 2005). Om gemeenten en andere partijen te ondersteunen in het gebruik van cameratoezicht heeft het CCV de Handreiking Cameratoezicht uitgegeven.

De handreiking en beoordelingsrichtlijnen zijn te vinden op de website van het CCV in het dossier cameratoezicht. Hier staat tevens achtergrondinformatie over het gebruik van cameratoezicht, en een overzicht van praktijk en onderzoek. De Handreiking kan besteld worden bij de Servicedesk van het CCV.

Tips:

Politie Keurmerk Veilig Wonen Keurmerk veilig ondernemen

nieuws


* 12-01-2006 > CCV publiceert Handreiking cameratoezicht


* 10-01-2006 > Politieproject SMS-Alert een succes


* 10-01-2006 > Eerste mobiele OK-punt in Rotterdam

copyright 2004/2005, Centrum voor Criminaliteitspreventie & Veiligheid

Elektronische nieuwsbrief


____________________ Zoeken