Flevoland krijgt erkenning met nationaal Klimaatmonument

Het ministerie van Economische Zaken en het Wereld Natuur Fonds (WNF) bieden de provincie en gemeenten het Nationaal Klimaatmonument aan als blijk van erkenning voor de inspanningen om de klimaatverandering in toom te houden. Flevoland krijgt hiermee erkenning als koploper op het gebied van windenergie en voor het Manifest Nieuw Flevolands Peil waarmee zij een goede aanpak voor energiebesparing én comfortabel wonen heeft gevonden.

Het Nationaal Klimaatmonument stelt de poolkap voor, smeltend als gevolg van het broeikaseffect. Het betreft een rondreizend, Klimaatmonument van SenterNovem, een agentschap van ministerie van Economische Zaken, en het WNF.

Het Nationaal Klimaatmonument wordt uitgereikt tijdens het Klimaatsymposium Flevoland op donderdag 12 januari in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Gedeputeerden Laura Bouwmeester (Milieu) en Andries Greiner (EZ) ontvangen die dag gemeentelijke bestuurders, beleidsmedewerkers en ondernemers .

Het symposium biedt presentaties en discussies over behaalde successen, en de weerstand die daarbij moet wordt overbrugd. Kennis benutten en ervaringen delen gelden als belangrijkste pijlers van de Flevolandse duurzaamheidskoers.

Het Klimaatsymposium moet de deelnemers nieuwe inzichten bieden en mogelijkheden verschaffen de netwerken binnen de provincie te verbreden. Dagvoorzitter is Jan Paul van Soest, internationaal erkend deskundige op het gebied van duurzaamheid.

Tijdens de lunch werken deelnemers aan netwerktafels waaraan belangrijke vragen over bijvoorbeeld een kenniscentrum Duurzame Energie Flevoland en over moderne energietoepassingen in de bouw en economie worden vertaald in concrete plannen. Nieuwe ondernemers zullen aansluitend het manifest Nieuw Flevolands Peil ondertekenen. De middag van het symposium staat in het teken van workshops over `de tweede jeugd' van windenergie, warmte en koude in huis en op kantoor, en meer doen met minder bouwmaterialen.